Koha: Osmani i Meta o Juničkoj skupštini kao „najčistijoj platformi za oslobađanje albanskih zemalja“

FOTO: Vjosa Osmani FB

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Predsednica Vjosa Osmani i njen albanski kolega Iljir (Ilir) Meta učestvovali su na skupu povodom obeležavanja 110. godišnjice događaja koji je prethodio proglašenju nezavisnosti Albanije. Oni su ocenili da je Skupština Junika odigrala izuzetnu ulogu u koordinaciji napora albanskog naroda za organizovanje i oružani ustanak.

Stodeseta godišnjica Skupštine Junika okupila je na manifestaciji predsednicu Kosova Vjosu Osmani i njenog albanskog kolegu Iljira Metu.

Obeležavajući ovu godišnjicu, predsednici obe zemlje su pohvalili Juničku skupštinu kao najčistiju političku, vojnu i nacionalnu platformu za oslobađanje albanskih zemalja.

Prema njihovim rečima, ovaj događaj je odigrao izuzetnu ulogu u koordinaciji napora albanskog naroda da organizuje ustanak, koji je prethodio proglašenju nezavisnosti Albanije.

„Skupština Junika održana je u ključnom trenutku u istoriji albanskog naroda i podržala je njegove napore za samoopredeljenjem. Ulazi u tok važnih nacionalnih događaja, jer je pružila jasnu platformu za njegovu slobodu. Na neverovatan način, od 21. do 25. maja u godini nezavisnosti, na ovom mestu istorijskog otpora, koje danas simbolizuju ove kamene kule, tako lepe, okupili su se predstavnici različitih albanskih teritorija tadašnjih vilajeta“, rekla je predsednica Osmani.

Prema njenim rečima, organizovanjem sabora obeležavaju se ne samo važni istorijski događaji, već je to i primer jasne političke artikulacije i zahteva albanskog naroda za slobodom.

U međuvremenu, predsednik Albanije Iljir Meta podsetio je na to da se u to vreme u Juniku četiri dana i noći raspravljalo i raspravljalo o ujedinjenju, i početku zajedničkog ustanka na Kosovu i širom severne Albanije, za slobodu i nezavisnost nacionalne zemlje.

„U toj skupštini, u ključnom trenutku naše nacionalne istorije, dat je zalog za oslobođenje albanskih zemalja od 500-godišnjeg osmanskog jarma. Skupština Junika je predstavila jednu čistu političku, vojnu, nacionalnu platformu za oslobođenje. Najjasniji pokazatelj ovakvog stava bilo je 12 tačaka programa koji su postali glavna platforma opštenarodnog pokreta za slobodu i nezavisnost“, rekao je Meta.

Gradonačelnik Junika Ruždi Šehu (Ruxhdi Shehu) rekao je da datumi održavanja Skupštine spadaju u najveće događaje u istoriji Albanije.

„I danas, 110 godina nakon Skupštine Junika, poruke i ideali ideologa kao što su Hasan Priština, Isa Boletini, Bajram Curi i mnoge druge patriote, treba da budu najbolji primer kako se radi angažovano u službi albanskog naroda“, izjavio je Šehu.

Junička skupština zasedala je 21-25. maja 1912. godine u Juniku, na inicijativu Hasana Prištine i prisustvovalo joj je 250 delegata. Ona je odobrila politički program koji je sadržao zahteve za autonomiju Albanije, uspostavljanje albanske uprave, određivanje albanskog jezika sa nacionalnim pismom kao službenog jezika i podizanje albanske zastave širom zemlje.

Pre manifestacije (obeležavanja) 110. godišnjice Skupštine Junika, predsednica Osmani se sastala sa predsedniom Junika, Šehuom. Ovaj sastanak je održan u okviru poseta koje ona sprovodi po opštinama.

Nakon sastanka sa Šehuom, Osmani je kazala da je razgovarano o ekonomskom razvoju opštine Junik, sa posebnim akcentom na turizam. Predsednica je izrazila spremnost za podršku u prevazilaženju izazova u ovom sektoru.

„Ova opština može mnogo da ponudi, ne samo svojim građanima, već i celom Kosovu – to je oblast turizma s jedne strane i oblast agrobiznisa i poljoprivrede s druge. Razgovarali smo i o tome kako da privučemo što više stranih investitora u ovu opštinu, posebno u oblasti turizma. Ali razgovarali smo i o nekim od prepreka sa kojima se ova opština suočava, kako bi ih zaobišla ili olakšali put napred uz punu podršku sa centralnog nivoa“, rekla je Osmani.

U međuvremenu, gradonačelnik Junika, Ruždi Šehu, opisao je posetu kao izuzetno važnu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.