Koha: Odlazak prištinske delegacije u Vašington koštaće Kosovo više od 17.000 evra

Bela kuća
Foto: N1

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Očekuje se da će putovanje šestočlane delegacije u Vašington radi pregovora sa Srbijom koštati kosovski budžet i do 17.640 evra.

Povodom sastanka koji će se održati u petak, 4. septembra u Beloj kući premijera Avdulaha Hotija pratiće zamenici premijera, Driton Seljmanaj (Selmanaj) i Aljbuljena Baljaj (Albulena Balaj), ministri Seljim Seljimi (Selim Selimi) i Arban Abraši (Abrashi) i šef kabineta Ardita Duši (Dushi).

Prema listi tarifa za službene putne troškove u inostranstvu promenjenoj u junu 2018. godine, svaki državni službenik koji putuje za Ameriku ima na raspolaganju 330 evra za dnevne troškove, od čega 214.50 evra za smeštaj i 115.50 evra za hranu i druge manje troškove, prenosi Koha.

Na osnovu ovog iznosa, šestočlana delegacija trošiće 1.980 evra u jednom danu.

Ako računamo od ponedeljka ujutru – kada su Hoti i njegova delegacija krenuli za SAD do petka – kada će se održati sastanak, tokom pet dana će svakom zvaničniku biti na raspolaganju da potroši po 1.650 evra, odnosno ukupno 9.900 evra za šest članova.

Pored dnevnih troškova, putne karte plaćaće se iz kosovskog budžeta.

Ako je uzorak od 1.290 evra, koliko je za putovanje do SAD platio koordinator za dijalog, Skender Hiseni, tada će za šest karata delegacije biti plaćeno 7.740 evra.

Osim Hotija i pet druguh članova tima, nije objavljen broj pratećeg osoblja premijera i ministara.

KoSSev: Prethodno je Koha takođe pisala o troškovima predvodnika prištinske delegacije na ekspertskom nivou, Skenderu Hiseniju koje je načinio tokom boravka u Briselu i Vašingtonu, više o tome u:

Koha: Za tri putovanja Skendera Hisenija u sklopu dijaloga plaćeno oko 7 hiljada evra 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.