Koha: Kosovsko ministarstvo finansija i Telekom na meti sajber napada

Vest je ažurirana

MF: Lični podaci građana su sigurni

Kosovsko ministarstvo finansija oglasilo se večeras, potvrdivši da su neidentifikovani napadači koristili lične podatke matične knjige, pokušavajući da očitaju podatke na fakturama poreza na imovinu.

Precizirali su da napadači nisu uspeli da ugroze integretet i sigurnost Informacionog sistema i da se slučajem bave nadležni organi.

Kosovsko ministarstvo finansija našlo se danas na meti sajber napada, potvrđeno je iz ovog ministarstva. Sajber napad prijavljen je i u kosovskom telekomu, piše Koha, dok ove navode demantuje kompanija „Vala“.

Vršilac dužnosti ministra u kosovskom ministarstvu finansija, Agim Krasnići, potvrdio je danas za prištinsku Kohu da se napad dogodio danas, a da je meta bilo Poresko odeljenje.

Krasnići je poručio da nije reč o ozbiljnom napadu te da će se ovo ministarstvo oglasiti naknadno.

Iz Kosovske policije je takođe stigla potvrda o sajber napadu. Poručuju da se trenutno bave slučajem.

Prištinska Koha piše i da se u ovoj nedelji na meti sajber napada našao i kosovski Telekom.

Iz policije su poručili da su upoznati sa slučajem, te da se njime bavi specijalna jedinica policije.

„Danas su prijavljeni sajber napadi na dve institucije. Primljenim informacijama bave se specijalne jedinice policije za takva krivična dela, u koordinaciji sa institucijama u kojima se prema sumnjama, to i dogodilo“. navode iz policije.

S druge strane, „Vala“ je negirala takve izveštaje, nazivajući ih neistinitim.

„Kosovski telekom napadnut je lažnim vestima i to je veoma štetno za naše poslovanje. Nismo napadnuti i nijedna IP adresa nije ugrožena. Sve su izmislili samozvani stručnjaci“, kaže se u saopštenju Vala-e, koje prenosi Koha.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.