Koha: Kosovo nema bazu podataka o materijalnoj šteti u ratu

Vlada Kosova

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovo nema dostupnu bazu podataka o materijalnoj šteti u ratu, dok Vlada kaže da je spremna da za nadoknadu sedne za pregovarački sto sa Srbijom.

Nakon Vašingtonskog sporazuma, premijer Avdulah Hoti, najavio je da će ova tema biti otvorena 17. septembra, na sastanku u Briselu, u okviru imovinskih i finansijskih pitanja. Ali je proces blokiran s obozirom na to da nije bilo dogovora o razgovoru o Asocijaciji, prenosi Koha.

Iako kaže da je pripremljena za ovu temu, Vlada nije stavila javnosti na raspolaganje materijal s kojim će se suočiti sa srpskom stranom.

„Ratnu štetu su procenile opštinske komisije neposredno posle rata, kao i Privredna komora. Takođe, istraživački instituti, primenjujući relevantne istraživačke metodologije međunarodnih standarda, sproveli su istraživanja i dala procene ratne štete. Iz ove dve procene proizilaze približne procene diretne štete od posledica rata, odnosno štete koju su prouzrokovali srpska vojska i policija“, rečeno je u odgovoru Vlade.

Ni ministarstvo pravde nema konkretne podatke.

„Na osnovu razgovora unutar tima za dijalog, Kosovo ima dovoljno materijala da predstavi gubitke koje je pretrpelo tokom rata“, navodi se u odgovoru Ministarstva pravde.

Međutim, podatke o ratnoj šteti sumirao je i objavio arhivista Jusuf Osmani, u svoja dva toma pod naslovom „Zločini Srbije na Kosovu 1998-1999“.

„Kao šef Državnog arhiva Kosova, formirao sam tim koji je dobijao informacije od opština u vezi sa štetom“, rekao je on.

Osmani kaže da ne zna da li je pripremljen kosovski tim koji će razgovarati o ratnoj odšteti. Naglasio je važnost uključivanja ljudi na terenu u ovaj proces.

„Apelovao sam na Kosovo da bude zastupljeno na svim poljima, odnosno onim u kojim postoje činjenice, jer se činjenicama ukazuje međunarodnom faktoru da su zločini stvarni i da moramo biti obeštećeni“, rekao je Osmani.

1.000.108.333 evra je iznos ratne štete za kuće uništene, spaljene ili oštećene za 30 sela kosovskih opština tokom poslednjeg rata na Kosovu 1998-1999, prema ovoj publikaciji.

Najviše je oštećeno u Peći – 12.428 kuća.

20.224.000 evra je iznos dotrajalih, spaljenih i opštećenih obrazovnih objekata u 30 kosovskih opština. 4.090.000 je iznos štete uništenih zdravstvenih objekata.

Arhivista Osmani kaže da je, ako je potrebno, spreman da državi ponudi činjenice koje poseduje, samo da bi Kosovo moglo izaći bolje pripremljeno za ovu temu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.