Koha: Komandir policijske stanice i policajci u Đakovici kažnjeni zbog „maltretiranja“ pritvorenika

Osnovni sud u Gnjilanu
Foto: Koha

Izvor: Koha ( Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Osnovni sud u Gnjilanu osudio je komandira policijske stanice u Đakovici K. Gj. i tri policijska službenika G. B., A. I. i M. U. pod optužbama za zlostavljanje uhapšenog lica iz 2018. godine.

Sud u Gnjilanu, komandiru policijske stanice u Đakovici K.Gj. izrekao je kaznu u trajanju od 120 dana, dok se uz pristanak optuženog kazna zamenjuje novčanom, u iznosu od 2.000 evra.

„Optuženi K.Gj., koji je 14. novembra 2018. godine, oko 2:55 časova, na poziciji komandira policijske stanice u Đakovici, u zgradi policijske stanice u Đakovici, maltretirao oštećenog M.R. iz Prištine, tako da ga je, dok je bio uhapšen i vezan lisicama, zbog sumnje da je počinio krivična dela (policijski izveštaj: 2018. – EA – 1248 i 2018. – HRGJ – 60), udario pesnicama u ruku i lice, pri čemu ga je oborio na pod”, stoji u sudskoj odluci.

Optuženi G.B., A.I. i M.U., takođe prema mišljenju suda, tokom službene dužnosti, kao policajci, maltretirali su M.R. dok je bio sa lisicama zbog sumnje da je počinio krivična dela – radi izvlačenja informacija. Oni si ga rukama i nogama nasumično udarali po telu.

Okrivljeni G.B. i A.I. osuđeni su na po 90 dana zatvora, dok je prema odluci suda uz saglasnost optuženih, sud kaznu zatvora zamenio novčanom, u iznosu od 1.000 evra.

Optuženi M.U. osuđen je na 150 dana zatvora, ali je kazna zamenjena novčanom u iznosu od 1.500 evra, dok je optuženi Sh.L. osuđen na period od 90 dana, što je zamenjeno novčanom kaznom od 700 evra”, stoji u sudskoj odluci.

Prema optužnici „optuženi Sh.L. koji je bio odgovoran za Pritvorski centar u policijskoj stanici u Đakovici, nije ispunio svoje službene dužnosti, tako što je oko 4:24 omogućio optuženima M.U., G.B. i A.I. da uđu u ćeliju u kojoj je oštećeni M.R. bio, i tamo su ga maltretirali, fizički nasrnuli na njega“.

U međuvremenu, sud je oslobodio B. P. krivičnog dela „zlostavljanje u vršenju službene dužnosti ili javne funkcije“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.