Koha: Bivša Haradinajeva savetnica, sada konzul u SAD pod lupom KIA, komunikacija sa srpskim bezbednosnim strukturama u Tirani, slučaj Ivanović?

Nita Himaduna/Koha
FOTO: Koha, print screen/youtube/Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Zbog rizika koji može da predstavlja po Kosovo, bivšu savetnicu premijera Ramuša Haradinaja, Nitu Himadunu, Kosovska informativna agencija stavila je pod prismotru.

Ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli uputio je dopis direktoru Kosovske informativne agencije Špendu Madžuniju, a od kojeg je zatražio potvrdu o novom konzulu, izveštava KTV.

Dopis je Ministar spoljnih poslova uputio odmah nakon izveštavanja Koha Ditore.

„Imajući u vidu da je u službi spoljnih poslova Republike Kosovo, od početka moga rada, bilo promena u diplomatskom osoblju, obraćam vam se putem ovog pisma sa zahtevom da KIA, po hitnom postupku, izvrši proveru gospođe Nite Himadune koja je imenovana za konzula u Konzularnoj misiji Republike Kosovo u Njujorku – SAD“, navodi se u dopisu upućenom KIA.

Između ostalog, u pismu se navodi to da čitava ova procedura ostane u tajnosti.

Jedno od pokrenutih pitanja se odnosi i na ubistvo srpskog političara sa Severa Kosova, Olivera Ivanovića.

Prema dopisu, jedan član porodice Himaduna bio je u komunikaciji sa Veljkom Kazićem, koji je identifikovan kao „deo bezbednosnih struktura Srbije pod pokrićem ambasade Srbije u Tirani, koja pokriva i Kosovo“.

Drugi deo istrage se odnosi na zloupotrebu budžeta.

Konzul je rezervisala hotele na ime Kancelarije premijera, iako ona više nije deo te institucije.

„Imajući u vidu gorenavedeno, posebno sumnje u njene veze sa *******, službenicima srpskih obaveštajnih službi, ocenjeno je da Nita Himaduna nema pristup tome da bude angažovana na osetljive pozicije u institucijama Republike Kosovo, pošto može da predstavlja rizik za bezbednost Republike Kosovo“, piše u dopisu.

Kancelarija premijera nije pružila informacije oko slučaja zloupotrebe javnog budžeta.

Iz MSP-a, kažu da je ovo standardna procedura za diplomate.

Međutim, Nita Himaduna pokrenuta pitanja u dopisu smatra šalama.

„Dosta ste lagali. Opet da lažete ne može“, rekla je ona, kada su joj saopštene tvrdnje pokrenute u dopisu.

Prošle nedelje, izveštavanje oko imenovanja Himadune izazvalo je reakcije američkog ambasadora u Prištini, Filipa Kosneta.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.