Koha: Francuska i Italija protiv potpunog ukidanja mera

Koha: „Francuska i Italija protiv potpunog ukidanja mera“
FOTO: KoSSev

Koha: „Francuska i Italija protiv potpunog ukidanja mera“…

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Francuska, Italija i zemlje koje nisu priznale Kosovo izjasnile su se protiv potpunog ukidanja mera, naveli su diplomatski izvori za Kohu.

Dopisnik Kohe iz Brisela, Avgustin Paljokaj (Augustin Palokaj), u direktnoj vezi iz Brisela u emisiji „60 minuta“ na KTV-u, rekao je da su izvori saopštili da ove zemlje tvrde da Kosovo nije u potpunosti ispunilo sve zahteve koji su postavljeni.

„Saopštenje o tome, bilo putem komunikacije sa kosovskim vlastima ili čak javnom izjavom EU, očekuje se narednih dana. To još nije konačno jer ima još nekih detalja koji moraju da se dogovore unutar Evropske unije. Kako sam čuo iz diplomatskih izvora, zemlje koje su bile protiv potpunog ukidanja mera – ovde se pominju Francuska, Italija i zemlje koje nisu priznale Kosovo, ali nemamo potvrdu toga. Tvrde da Kosovo nije u potpunosti ispunilo sve zahteve koji su mu podneti pre godinu dana“, kazao je.

Odluka narednih dana

Prema rečima Paljokaja, treba pojasniti da mere još uvek nisu uklonjene i odluka o njihovom ukidanju nije odobrena, piše Koha.

„Ono što prenosimo je dogovor koji je postignut na sastanku država članica da će se one postepeno ukidati i odluka će biti doneta narednih dana. Mere još uvek nisu ukinute ali se očekuje da hoće“, kazao je.

Smatra da je sastanak na visokom nivou u Briselu neophodan da bi se videlo gde stoji dijalog.

„Ovakav sastanak na visokom nivou je neophodan da bi se videlo gde je dijalog, da li imamo dogovor ili ne. Bez obzira na insistiranje EU da sporazum postoji i da je pravno obavezujući za obe strane, iz Srbije su dokazali rečima i delom da sprovođenje sporazuma ne smatraju obavezom”, izjavio je on.

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, Džozep Borelj, predao je 18. juna državama članicama bloka izveštaj o merama Kosovu.

RSE: Borelj podneo izveštaj o merama uvedenim Kosovu, prva rasprava sutraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.