EU smatra da EULEX ima zakonski mandat za nastavak misije na Kosovu, podrška Nemačke

Vest je ažurirana

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćnje izdanje)

Evropska unija smatra da EULEX ima zakonski mandat za nastavak operacije na Kosovu uprkos tome što kosovski predsednik, Hašim Tači, nije potpisao i izvršio razmenu pisama za formalni nastavak mandata. 

EULEX je na Kosovu zasnovan na nekoliko pravnih stubova, od kojih je jedan operativni plan EU za 2018. godinu, zajedničkih akcija EU, Rezolucija 1244 i razmena pisama i pozivnica od strane samog Kosova, izveštava Koha.

KoSSev: Reagovala je i direktorka za Zapadni Balkan Suzan Šuc sa podrškom EULEX-u.

„Od 2008, EULEX Kosovo je stub za bezbedno i sigurno okruženje na Kosovu. Vitalna uloga EULEX-a u asistiranju unapređenja institucija za poštovanje zakona i Specijalizovanim komoraa ima punu podršku Nemačke i treba da se sačuva“, napisala je na tviteru

 

Portparol za spoljnu politiku i bezbednost EU, Peter Stano, rekao je za Kohu da EULEX prema međunarodnom pravu deluje na Kosovu.

Kazao je da je u interesu Kosova, Evropske unije i zemalja članica EU da ojačaju vladavinu prava u institucijama na Kosovu, a prema njemu to očekuje i od građana Kosova.

Stano je takođe rekao da je Kosovo preuzelo obaveze Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju kako bi pomoglo jačanju vladavine prava putem misije EULEX. Takođe je pozdravio izjavu premijera, Avdulaha Hotija, prema kojoj je Vlada Kosova spremna i posvećena sprovođenju međunarodnih obaveza, a među njima EU vidi i nastavak misije EULEX.

KoSSev: Kancelarija kosovskog predsednika, kako su preneli prištinski mediji, saopštila je juče da da mandat EULEX neće biti nastavljen zato što „Kosovu više nije potreban EULEX“, te da neće doći do razmene pisama između njega i predstavnika Evropske unije.

Mandat EULEX je istekao ovog meseca. Bez razmene pisama, misija EULEX na Kosovu je nezakonita i ne mogu nastaviti da borave na Kosovu bez volje kosovskih institucija, javila je juče RTK.

Iz kosovskog predsedništva navode da će prihvatiti svaku podršku EU za jačanje reda i mira, ali i da je „vreme da se sve nadležnosti EULEX-a prenesu na lokalne institucije“.

Podsetimo, svega dva dana pre oglašavanja kosovskog predsedništva povodom mandata EULEX-a, kosovsko specijalno tužilaštvo saopštilo je da je podnelo optužnicu protiv kosovskog predsednika, Hašima Tačija i lidera PDK, Kadrija Veseljija.

EULEX je, prema mandatu koji je trajao do 14. juna 2020. imao nadležnost da nadgleda predmete, suđenja u kosovskim institucijama, ali, pored drugih nadležnosti, u skraćenom mandatu imao i zaduženje da pružala podršku istragama Kancelarije specijalizovanog tužilaštva, što se sastojalo iz uručivanja poziva za saslušanje, ali i organizovanje saslušanja na teritoriji Kosova.

Do poslednje razmene pisama o mandatu EULEX-a došlo je još juna 2018. godine, kada je predviđen završeštak izvršnog mandata misije i smanjenje uloge misije u svojstvu „pratioca i savetnika“, saopšteno je još tada iz kosovskog predsedništva.

Pročitajte još:

Tačijev kabinet: Kosovu više nije potreban EULEX

Razmena pisama za EULEX: Naredna misija „usredsređena na potpuni prenos nadležnosti i zaključenje“

Tači sa Papadopulo pred razmenu pisama. „Završetak“ misije EULEX, transformacija i savetodavni karakter

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.