Tačijev kabinet: Kosovu više nije potreban EULEX

Kosovski predsednik Hašim Tači
Foto: VOA

Kancelarija predsednika Hašima Tačija saopštila je da mandat EULEX neće biti nastavljen, a između njega i Evropske unije neće biti razmene pisama o misiji EULEX na Kosovu, prenosi RTK2 pozivajući se na RTK i Insajderi. Između ostalog, EULEX je pružao i podršku Specijalizovanim većima Kosova čija je Kancelarija specijalizovanog tužilaštva pre dva dana objavila da je pre dva meseca sudu predala optužnicu za ratne zločine protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

Mandat EULEX je istekao ovog meseca. Bez razmene pisama, misija EULEX na Kosovu je nezakonita i ne mogu nastaviti da borave na Kosovu bez volje kosovskih institucija, navodi RTK.

„Sada je vreme da se sve nadležnosti EULEX prenesu na lokalne institucije. Kosovu više nije potreban EULEX, ali će prihvatiti svaku podršku EU za jačanje reda i mira, kao što je slučaj u zemljama u regionu. EULEX više nema mandat za ostanak na Kosovu“, navodi u odgovoru za Insajder Kancelarija predsednika.

Iz Kancelarije predsednika ističu da Predsedništvo Kosova nije videlo nikakav razlog da se nastavi sadašnji mandat EULEX-a, posebno zato što su kosovske institucije već duže vreme, kako se navodi u odgovoru Predsedništva, potpuno nadležne da izvrše bilo koji zadatak.

„Kosovske institucije su već duže vreme u stanju da preuzme sve nadležnosti koje je ima EULEX. Kosovske vlasti su stoga zatražile da se mandat EULEX-a i prisustvo EU smanji u oblasti vladavini prava i da budu iste kao i u drugim zemljama u regionu“, navodi se u odgovoru.

Pored toga, iz kancelarije kosovskog predsednika kažu da je došlo do velikog pritiska za nastavak postojećeg mandata EULEX-a, ali navodi se da je kosovski predsednik Hašim Tači na sastancima govorio da je mandat EULEX-a produžen 2018. godine i to je bio poslednji put kada je mandat ove misije produžen.

„Nije bilo razmene pisama ili pregovora o produženju mandata EULEX-a. Ali već nekoliko nedelja postoji ogroman pritisak da se nastavi postojeći mandat“, navodi se u saopštenju Kancelarije predsednika.

RTK2

KoSSev: EULEX pružao logističku podršku Specijalnom sudu u Hagu

Kada je juna 2018. poslednji put došlo do razmene pisama sa tadašnjom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini, predviđen je završetak izvršnog mandata misije i smanjenje uloge kao „pratioca i savetnika“ – saopšteno je tada iz kosovskog predsedništva.

„Mandat misije EULEX ističe 15. juna 2018. godine, a naredna će biti usredsređena na završetak potpunog prenosa nadležnosti na kosovske organe, kao i na zaključenje misije,“ saopšteno je iz kosovskog predsedništva tada.

Mandat EULEX-a trajao je do 14. juna 2020. do kada je ova misija imala nadležnost da nadgleda određene predmete i suđenja u kosovskim institucijama krivičnog i građanskog pravosuđa, nadgleda, podučava i savetuje Kazneno-popravnu službu Kosova, pruža operativnu podršku implementaciji sporazuma postignutih kroz dijalog koji pomaže EU i nastavi da sprovodi svoju ulogu kao druga interventna instanca za bezbednost.

Međutim, EULEX Kosovo je u skraćenom mandatu imao i zaduženje da pruža podršku preseljenim sudskim postupcima u Hagu u skladu sa relevantnim zakonodavstvom Kosova.

U praksi to je značilo da je misija EULEX pružala podršku istragama Kancelarije specijalizovanog tužilaštva, što se sastojalo iz uručivanja poziva za saslušanje, ali i organizovanje saslušanja na teritoriji Kosova.

Juče je sin bivšeg pripadnika Generalštaba „Oslobodilačke vojske Kosova“, Adema Zogjanija saopštio da je njegovog oca u četvrtak ujutro pozvala misija EULEX-a, a odatle je on „prebačen u Hag, bez njegovog znanja i znanja njegove porodice“.

KTS saopštilo je pre dva dana da su 24. aprila podneli optužnicu Specijalizovanim većima Kosova protiv više osoba, ali su obelodanili imena kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidera PDK, Kadrija Veseljija.

Povezani članci:

Razmena pisama za EULEX: Naredna misija „usredsređena na potpuni prenos nadležnosti i zaključenje“

Tači sa Papadopulo pred razmenu pisama. „Završetak“ misije EULEX, transformacija i savetodavni karakterPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.