Koha ditore: „Kofer diplomatija“ Srbije

ivica dacic
Foto: Mondo, Stefan Stojanović

Povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova vrši se „u stilu mafije i putem korupcije“, a na čelu te kampanje Srbije koja traje dve godine je osoba sumnjive prošlosti, piše danas Koha ditore pozivajući se na izvore u Vladi Kosova.

Prema navodima tog lista, radi se o Vladimiru Cizelju, poreklom iz Slovenije koji je odrastao u Beogradu i ima srpsko i izraelsko državljanstvo.

Navodi se i da je Cizelj srpskom šefu diplomatije Ivici Dačiću blizak pomoćnik, da je umešan u aferu „Kofer“ i da se u mnogim državama predstavlja kao predstavnik Vlade Srbije.

Izvori iz Vlade Kosova kazali su da je on direktno uključen u lobiranje za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti u slučajevima Surinama, Komora, Lesota i Burundija.

„On je korumpirao visoke zvaničnike u ovim zemljama kako bi dali lažne verbalne note i istovremeno je zaključio sporazume o kupovini oružja sa diktaturama koje oružje kupuju iz Srbije i tehnologiju proizvedenu od strane Vlatacoma“, rekao je izvor iz Vlade, a prenela Koha ditore.

Cizelj je u vreme vlasti predsednika SRJ Slobodana Miloševića osnovao kompaniju „Vlatacom“ koja se, prema izvorima iz Vlade Kosova, i danas koristi za pranje novca koji se koriste protiv Kosova.

I u MIP-u Kosova su kazali da imaju informacije o aktivnostima koje vrše ljudi bliski Dačiću, ali nisu pominjali imena ističući da se radi o „ljudima sumnjive prošlosti koji su deo korupcionaških afera u Srbiji i svetu“.

Koha je objavila da nije uspela da stupi u kontakt sa Cizeljom kako bi čula i njegovu verziju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.