Koha: Neće biti izdavanja pasoša do sredine januara

pasoš kosovo
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Deo teksta je prevede sa albanskog)

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova je od ove nedelje prestalo da izdaje pasoše svima osim pacijentima koji imaju hitne slučajeve i treba da putuju na lečenje u inostranstvo, piše prištinska Koha. Kosovski MUP nije reagovao povodom novonastale situacije, međutim, ovaj medij, pozivajući se na svoje izvore, navodi da je najbliža prilika za isporuku materijala za pasoše sredina januara 2023. godine.

Izvori Kohe rekli su da je kompanija koja je dobila tender ranije obavestila MUP da ne može ranije da obezbedi materijal. Sa ovom kompanijom Ministarstvo unutrašnjih poslova bi trebalo da sklopi hitan ugovor, jer je redovni tender blokiran u TRN.

Ni sedam meseci od raspisivanja tendera za nabavku materijala za pasoše, Ministarstvo unutrašnjih poslova nije uspelo da završi proceduru ugovaranja.

Ovaj proces je pokrenut u aprilu 2022. godine, a nekoliko dana ranije Ministarstvo unutrašnjih poslova ga je poništilo uz obrazloženje da nije odgovorna nijedna od kompanija koje su se prijavile na tender. Na ovu odluku uložena je žalba Telu za razmatranje nabavki, ali zakonski rok ove institucije za vođenje slučaja još nije istekao. TRN nije odgovorio na pitanje Kohe da li će to tretirati kao prioritet, s obzirom na situaciju.

Predugovor je iskorišćen 100 odsto. Zakonski, javna ustanova može da iskoristi ugovor za dodatnih 30 odsto van ugovora, ali, kako kažu izvori, preduzeće nema materijala.

Ova kompanija saopštila je Ministarstvu unutrašnjih poslova da materijal može doneti samo na ime dodatnih 30 odsto ili hitno dogovoreni ugovor polovinom januara 2023, piše Koha.

Ovaj medij je postavio pitanje Ministarstvu unutrašnjih poslova – ‘da li je raspisalo hitan tender, ili pregovara sa nekom kompanijom za hitno snabdevanje’, ali odgovor nije stigao.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, prema izvorima ovog medija, razmatra hitni tender i o tome je razgovaralo sa kompanijom koja trenutno ima redovan tender, ali je rekla da joj je potrebno najmanje dva i po meseca da obezbedi materijal.

Predviđeno je da će redovni tender, koji je ove godine raspisalo Ministarstvo unutrašnjih poslova, trajati 36 meseci, a na njega su se prijavile dve strane kompanije. Za realizaciju ove nabavke Ministarstvo unutrašnjih poslova izdvojilo je 12.300.000 evra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.