Koha: Albanija započela da sporazume sa Kosovom pretvara u odluke

Izvor: Koha (Test je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Prvi sporazum pretvoren u odluku je onaj koji se odnosi na formiranje Međuvladinog koordinacionog sekretarijata. Ovaj sekretarijat će koordinisati vlade Albanije i Kosova u funkciji svih sporazuma i svih obaveza, kao novog funkcionalnog mehanizma, koji izveštava i koji je istovremeno orijentisan od strane kabineta dva premijera.

Vlada Albanije počela je da pretvara u odluke sporazume potpisane na zajedničkom sastanku sa Vladom Kosova, održanom u Elbasanu 26. novembra. Prvi sporazum pretvoren u odluku je onaj koji se odnosi na formiranje Međuvladinog koordinacionog sekretarijata.

Na osnovu člana 100. Ustava i člana 19. Zakona br. 43/2016 „O međunarodnim ugovorima u Republici Albaniji“, na predlog ministra za Evropu i spoljne poslove, Savet ministara Republike Albanija je odlučio:

Usvajanje protokola o saradnji između Saveta ministara Republike Albanije i Vlade Republike Kosovo za formiranje Međuvladinog koordinacionog sekretarijata, prema tekstu koji je priložen ovoj odluci“, navodi se u saopštenju Saveta ministara, nakon sastanka u petak.

Međuvladin koordinacioni sekretarijat za koordinaciju dve vlade osnovan je na zajedničkom sastanku vlada održanom 26. novembra u Elbasanu. Ovaj sekretarijat će koordinisati vlade Albanije i Kosova u funkciji svih sporazuma i svih obaveza, kao novi funkcionalni mehanizam, koji izveštava i istovremeno je orjentisan od strane kabineta dva premijera.

„Osnivanje Sekretarijata je korak u kojem zajedno čvrsto verujemo da će nam doneti ubrzanje svih drugih koraka. Nemojte misliti da je Sekretarijat mehanizam koji smo mi danas izmislili. To je odavno zahtev samog dela, sa različitim nazivima, ali nikada nije postavljen. Danas imamo Sekretarijat i danas imamo formalizovan sekretarijat, ali u međuvremenu imamo sekretara, koordinatora ovog Sekretarijata pri radu na sastanku koji smo imali u Prištini, nakon što smo se načelno dogovorili da ćemo formirati ovaj Sekretarijat i ovo je osoba, vi poznajete osobu. To je konkretan i značajan slučaj pojedinca, ličnosti koja uživa puno poštovanje obe strane i koja je počela konkretno da radi“, izjavio je posle zajedničkog sastanka premijer Albanije Edi Rama.

Koordinator Međuvladinog koordinacionog sekretarijata biće Gentijan Salja, bivši šef Uprave za audiovizuelne medije (AMA) u Albaniji, poznat kao aktivista pokreta Samoopredeljenje u Albaniji i osoba bliska premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju.

Osim što je bio aktivista LVV, ono što Gentijan Salju povezuje sa Kosovom je činjenica da je tokom rata, 1999. godine, bio deo grupe za utvrđivanje činjenica srpskih masakra nad albanskim stanovništvom.

Salja je predvodio projekat „Kupuj albansko“, neprofitne organizacije koja je u periodu 2009-2014 promovisala kampanju podizanja svesti albanskih potrošača da biraju veću potrošnju proizvoda „Made in Albania“ ili „Made in Kosovo“.

Kosovo i Albanija potpisali 13 sporazuma, Rama bi podržao „miran referendum“ o ujedinjenju

Skoro 80% građana u Albaniji bi podržalo priključenje Kosova Albaniji

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.