Koga je Gervala srela prvog dana svoje posete Izraelu?

Izvor: Zeri (Deo teksta je prerađen sa albanskog)

Zamenica premijera i ministarka spoljnih poslova Kosova, Donika Gervala, počela je posetu Izraelu, dok je prvog dana posete tamo ministarka Gervala održala niz sastanaka.

Gervala, u pratnji, između ostalih, predstavnice Republike Kosovo u Izraelu Ines Demiri i ambasadorke Izraela na Kosovu Tamar Ziv, imala je sastanak sa predsednikom izraelske federacije Privredne komore Izraela Urielom Linom, članom Predsedništva Rojem Roznekom kao i drugim predstavnicima Komore.

Ministarstvo za spoljne poslove kroz saopštenje kaže da je tokom sastanka bilo reči o mogućnostima koje Kosovo nudi za strane investicije, njegovom velikom potencijalu i mogućnostima saradnje dveju zemalja, u različitim oblastima od zajedničkog interesa i aktivnostima koje Vlada Kosova planira da promoviše saradnju kosovskih i izraelskih preduzetnika.

Kosovska delegacija je potom posetila Univerzitet Bar Ilan u Tel Avivu.

Tokom susreta sa predstavnicima univerziteta, profesorima i studentima, razgovarano je o mogućnostima uspostavljanja intenzivne saradnje između različitih univerziteta na Kosovu i Univerziteta Bar Ilan u podizanju kvaliteta nastavnih planova i programa, stipendiranju studenata, organizovanju studijskih poseta za studente i akademske radnike, osoblje i učešće izraelskih studenata u raznim aktivnostima na Kosovu.

„Unutar Fakulteta muzikologije, ministarka Gervala je razgovarala sa grupom studenata sa posebnim potrebama ovog univerziteta, o ponudi koju univerzitet daje ovim studentima i njihovim izazovima. Razgovor je završen pitanjima učenika o Kosovu i kratkim koncertom. Održani su i razgovori i sastanci sa tehničkim fakultetima i Institutom za nanotehnologiju. I izraelski univerzitet i kosovska delegacija istakli su mogućnosti bliske saradnje u svim oblastima“, navodi se u saopštenju.

Rečeno je i da je na sastanku sa nevladinom organizacijom „Birthright Taglit“ u Modiju, koja kao svoj primarni zadatak vidi pružanje mogućnosti da svaki mladi Jevrejin širom sveta poseti i upozna Izrael, ministarka Gervala sastala se sa osnivačem i liderom ove organizacije Gidi Markom, sa kojim je razmenila različita iskustva jevrejske i albanske dijaspore kao i mogućnosti međusobne saradnje na temama dijaspore.

„Prvi dan posete Izraelu završen je radnom večerom u Jerusalimu, na kojoj su učestvovale ugledne Izraelke poput Dane Vajs, poznate novinarke i političke analitičarke Kanala 12, Avitala Lajbovića, predsednika Američko-jevrejskog komiteta u Jerusalimu, Dr Granit Almog-Bareket, šefom jedinice za liderstvo u obrazovanju na Institutu Mandel, Danom Gaviš, osnivačicom preduzetničkog centra Iazamut 360 na Univerzitetu Ben Gurion, Hanom Rado, osnivačicom društvenih preduzetnika-superson i Grupe ‘Sunrise'“, to je rečeno u saopštenju.

Kosovska delegacija sastaće se sutra sa ministrom spoljnih poslova Izraela Jairom Lapidom, gradonačelnikom Jerusalima, predsedavajućim Grupe prijateljstva Izraela i Kosova u izraelskom parlamentu, predsednikom parlamentarnog odbora za spoljne poslove i odbranu parlamenta, ministrom Jerusalima i nasleđa i drugim predstavnicima političkog života u Izraelu. Sastanci u ponedeljak počinju posetom ministarke Gervale Svetskom memorijalnom centru za holokaust Jad Vašem.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.