Danas je 9. maj, Kosovo slavi, Evropa radi

Izvor: RTK (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćno izdanje)

Kosovo danas slavi još jedan praznik. 9. maj je, Dan Evrope. Osim Luksemburga, koji je ovaj praznik ustanovio kao državni praznik 2019. godine, a u ovoj zemlji postoji mnogo institucija EU, Kosovo je jedina država u Evropi koja na ovaj datum ima zvaničan praznik, čak i ako nije članica EU, niti bar sa viznom liberalizacijom.

Takav praznik jedva da slave čak i zemlje članice EU. U mnogima od njih ovaj datum prolazi nezapaženo, ali na Kosovu to nije slučaj.

Na osnovu Zakona o službenim praznicima na Kosovu, ovaj dan je praznik u punom smislu te reči, ne radi državna administracija, ne rade ni škole ni univerziteti, ni mnogi primarni medicinski centri.

Što se tiče obeležavanja ovog dana, praznik obeležavaju samo zaposleni u zemljama članicama EU koji rade u institucijama Evropske unije.

Od svih zemalja članica EU, samo je Luksemburg proglasio 9. maj praznikom 2019. Međutim, treba podsetiti da se mnoge institucije EU nalaze u ovoj maloj zemlji.

Što se tiče ostalih zemalja u EU i van EU, ali koje su na evropskom kontinentu, samo Kosovo ima 9. maj kao zvanični praznik, prenosi RTKlive.

Ovo je drugi praznik na Kosovu koji se obeležava u roku od 9 dana, pošto je 1. maj takođe bio i zvanični praznik.

Ali šta je 9. maj, poznat kao Dan Evrope?

U istorijskom govoru u Parizu 1950. godine, Robert Šuman, tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske, najavio je svoju ideju o novom načinu saradnje u Evropi koji bi nastavak rata između naroda na kontinentu učinio nezamislivim.

Šuman je predložio da članovi osnivači zajednice – Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Belgija i Luksemburg – spoje svoje proizvode od uglja i čelika i stvore zajedničko tržište ukidanjem uvoznih i izvoznih taksi.

Ideja je bila delimično ekonomski zasnovana, Šumanov predlog je došao samo pet godina nakon završetka Drugog svetskog rata koji je ostavio razorne posledice na evropskom kontinentu.

Ali bilo je i političko. Ideja o kombinovanju političkih interesa Francuske i Nemačke smanjila bi rizik od mogućeg sukoba između njih u budućnosti.

Sporazum u kojem se navodi kako će se voditi zajednica potpisan je u Parizu 1951. godine i stupio je na snagu godinu dana kasnije.

Šest zemalja osnivača produbilo je ekonomsku integraciju stvaranjem Evropske ekonomske zajednice i potpisivanjem Rimskog ugovora 1958. godine.

Jedinstveni evropski akt iz 1985. postavio je ciljeve za stvaranje jedinstvenog tržišta, dok je Ugovor iz Mastrihta 1992. otvorio put Evropskoj uniji, tada sa 12 država članica.

Od tada, EU se proširila za 28 zemalja 2013. i smanjila se na 27 nakon odlaska Britanije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.