Ko su braća Bajraktari, jedan "zatekao" Dačića?

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, preneo je nedavno da je bio ne malo "zatečen" na sastanku sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD-a, H. R. Mekmasterom. Tada mu je, kako je rekao, čovek koji je sedeo pored američkog zvaničnika prišao, predstavio se i rekao da je sa Kosova.

Reč je o Iljiju Bajraktariju, koji je sada desna ruka Mekmastera i njegov čovek od poverenja.

Mediji, međutim, otkrivaju da postoji još jedan Bajraktari, Iljber, na ne manje važnoj poziciji u vašingtonskoj administraciji – direktora Saveta za nacionalnu bezbednost za politiku odbrane. 

I Tači sa braćom Barjaktari

Braću Barjaktari, nedavno je upoznao i predsednik Kosova, Hašim Tači, tokom sastanka sa potpredsednikom SAD-a, Majkom Pensom, kada je on boravio u Prištini.  

Pens je, kako je napisao Tači na svom Fejsbuk profilu, rekao:

"Gospodine predsedniče, imam čast da vas upoznam sa dva mlada čoveka sa Kosova – Iljiom i Iljberom Barjaktarijem, koji rade sa nama u Beloj kući."

"Radom, nesebičnošću i znanjem došli su na vrh američke administracije," napisao je Tači, sa druge strane, za braću Barjaktari i dodao: 

"Ilji i Iljber, ponosan sam na vas."

Braća Bajraktari, Albanci, poreklom iz Prištine, radili su i u administraciji bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, a i sada imaju značajne uloge u Vašingtonu. 

Oni su svojevremeno emigrirali u SAD kao 20-godišnjaci i u početku su im prijatelji i poznanici pomogli da nađu poslove i apliciraju za američke univerzitete, piše portal Medium.com

S vremenom, postali su američki državljani i dobili priliku za ozbiljniji angažman. 

Tako Ilji i Iljber Bajraktari danas svakodnevno informišu svoje šefove o spoljnopolitičkim pitanjima i akcijama povezivanja odeljenja Bele kuće, obaveštajne zajednice i drugih institucija. 

"Oni su se opredelili da pomognu oblikovanju uloge Amerike u svetu kroz odbrambenu i spoljnu politiku, nikad nisam čuo za priču o dvojici braće koji igraju tako važnu ulogu iza scene u Pentagonu," rekao je 2016. Karl Vug, nekadašnji savetnik ministra odbrane, zadužen za strateške komunikacije, a sada zaposlen u Nacionalnom savetu za bezbednost. 

Iljija Bajraktarija zvaničnici Bele kuće opisuju kao "čuvara kapije" za savetnika za nacionalnu bezbednost, jer ima uvid i odobrava sve zahteve i podatke koji Mekmasteru stižu. 

S druge strane, Iljber je visokopozicionirani direktor Saveta za nacionalnu bezbednost za politiku odbrane. 

Braća Bajraktari se pominju i u domaćoj javnosti. 

O njima je pisao portal Republika.rs, koji ih laskavo naziva "glavnim krojačima međunarodne i bezbednosne politike SAD", otkad ih je na čelne pozicije pri Ministarstvu odbrane Amerike doveo savetnik za nacionalnu bezbednost Herbert Rejmond Mekmaster. 

Taj portal navodi da su se braća "vinula u zvezde" u vreme administracije bivšeg predsednika Obame, a da sada, zahvaljujući savetniku za nacionalnu bezbednost, određuju navodno najvažnija pitanja politike Donalda Trampa, uključujući i ona vezana za Balkan i Srbiju. 

Njihov jak uticaj se, kako se navodi, može da se odrazi na dešavanja u Srbiji, a svakako se "odrazio" na šefa srpske diplomatije, koji je imao priliku da se susretne sa njima tokom posete Vašingtonu, odnosno tokom susreta sa Mekmasterom. 

"Uz dužno poštovanje, ali kada sam video da pored njega sedi njegov šef kabineta Bajraktari, koji mi je prišao i rekao da je sa Kosova, sve mi je bilo jasno," rekao je nedavno Dačić.  

Portal Medium.com piše da je mlađi brat Iljber diplomirao na Univerzitetu Prinston, radio je u Iraku sa bivšim direktorom CIA Dejvidom Patreusom, a u Iranu sa Belom kućom i Ministarstvom odbrane, dok je stariji Ilji završio Harvard i bavio se Avganistanom i Indijom. 

Postali su državljani SAD 2004. godine, a 2007. već su postali javni službenici.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.