Ko je novi savetnik ministra Rašića u Kurtijevoj vladi i kakve veze ima sa Partijom kosovskih Srba?

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, imenovao je danas Radoicu Radomirovića za zamenika ministra za zajednice i povratak, saopšteno je iz Vlade u Prištini.

Radomirović je došao na mesto Gazmenda Salijevića, koji je danas razrešen ove funkcije, a dobio je i čestitke kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

„Čestitao je g. Radomiroviću na zadatku i poželeo mu uspeh u ispunjavanju novih obaveza“, navode iz kosovske vlade.

Sam Rašić na poziciju ministra imenovan je 1. decembra prošle godine, nakon što je njegov prethodnik, predsednik Srpske liste, Goran Rakić podneo ostavku na tu funkciju prilikom kolektivnog napuštanja kosovskih institucija od strane Srba.

Istog dana na mesto savetnice Rašića imenovana je Rada Trajkovića, nekada poslanica u kosovskoj Skupštini i predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije, da bi nakon toga mesto zamenika ovog ministra dobio i dotadašnji predsednik Udruženja Crnogoraca na Kosovu „Lovćen“ Lazar Radulović.

Kandidat za odbornika Partije kosovskih Srba

Radomirović je na lokalnim izborima 2022. godine bio kandidat za odbornika Partije kosovskih Srba u Leposaviću.

Kako su u ovoj stranci, čiji je predsednik Aleksandar Jablanović, rekli – Radomirović nikada nije bio njihov član. Nakon izbora putevi su im se, kažu iz PKS, razišli, te se od ovog Radomirovićevog delovanja ograđuju.

Partija kosovskih Srba prijavila se prvobitno za izbore 23. aprila sa listom odbornika i kandidatom za gradonačelnika, da bi se par dana pred izbore ipak povukli. Kako je rekao predsednik ove stranke, koji je bio i kandidat za gradonačelnika ove opštine, zbog neregularnog održavanja izbora. Srpska zajednica, koja je na severu Kosova većinska, izbore je u velikoj većini bojkotovala, a izborna mesta bila u mahom oko sela u kojima većinski žive Albanci, kao i u montažnim kontejnerima, uz obezbeđivanje u vidu Kosovske policije.

To je dovelo do toga da su novi gradonačelnici, dvojica iz Samoopredeljenja, stranke Aljbina Kurtija, i dvojica iz Demokratske partije Kosova, odneli pobedu na izborima sa po između stotinjak i petsto glasova.

Sami izbori su, poput i ovog imenovanja i postavljenja Rašića, takođe posledica izlaska iz institucija Srba sa severa KiM.

Srpska lista ministra Rašića smatra nelegitimnim, a samim tim i njegove savetnike i zamenike.

Danas

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.