Književna nagrada „Grigorije Božović“ Milovanu Danojliću

Dodela književne nagrade
FOTO: Plakat Doma kulture „Stari Kolašin“

Za knjigu „Pisma bez adrese I-III“ Milovanu Danojliću biće uručena nagrada „Grigorije Božović“ za 2018. godinu na svečanosti u Domu kulture „Stari Kolašin“ sutra u podne.

Na sastanku održanom u Beogradu članovi žirija, prof. dr Dragiša Bojović, Andrijana Živanović i dr Mileta Aćimović Ivkov koji je bio predsednik žirija, doneli su odluku da se nagrada „Grigorije Božović“ za 2018. godinu dodeli Milovanu Danojliću za knjigu „Pisma bez adrese I-III“ u izdanju Službenog glasnika „za dubok, proničući i istinoljubiv pogled u vreme, zbog njegove dramatične i tragične mene i prilike na našem tlu“.

„Milovan Danojlić u ovoj trotomnoj knjizi je nastojao da u formi kratkog ogleda izabrani predmet analitički produbi do njegove skrivene suštine, kako bi posredno uspostavio i širu predstavu njegovog postojanja i značenja, i tako ovim knjigama obezbedio vrednost celovitosti“, navodi se u obrazloženju članova žirija.

Zbog raskošnog jezika i uzornog stila, Danojlić „pleni čistim zvukom i jasnom slikom“, i kako članovi žirija smatraju, upravo zbog toga je ova knjiga „svojevrsni brevijar slobode duha, nezavisnosti misli i stava, lepote govora, moralne postojanosti, zavičajne prisnosti i rodoljubive odlučnosti – onih vrednosti kojima je uvek vreme i koje nikada ne prestaju“.

Svečanu dodelu književne nagrade „Grigorije Božović“ organizuje Dom kulture „Stari Kolašin“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Opštine Zubin Potok.

Grigorije Božović rođen je 1880. godine u Pridvorici u Ibarskom Kolašinu, gde je i završio osnovnu školu. Dalje školovanje nastavio je u Prizrenu, gde je upisao Bogoslovsko-učiteljsku školu, a studirao je na Duhovnoj akademiji u Moskvi. Od 1898. do 1913. bio je prosvetni i nacionalni radnik u Prizrenu i Bitolju. Za vreme Prvog svetskog rata austrougarske vlasti su ga držale u zatočeništvu. Bio je poslanik u Ustavotvornoj skupštini 1920. i Narodnoj skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Grigorije je jedan od značajnijih srpskih međuratnih pisaca. Objavio je četrnaest knjiga, od kojih osam zbirki pripovedaka. Preostale čine putopisi, kraći zapisi o ljudima i krajevima, naknadno sabrani iz Politike, čiji je stalni i ugledni saradnik bio. Božovićeve pripovetke su tematski usredsređene na Staru Srbiju (najviše na Kosovo i Metohiju, jednim delom na Makedoniju, pre svega na Bitolj u kojem je službovao). Najznačajnije pripovetke su mu: Čudni podvižnik, Mučnih dana, Tivaidska napast, Kad se carstva mijenjaju, Zlate iz Slatine, Njen sud i Oklopnik bez straha i mane.

Streljan je u Beogradu 1945. godine, zbog „četništva“ i „kolaboracije“ sa italijanskim okupatorom u Pljevljima, gde je objavio, formalno potpisan kao urednik, nekoliko članaka u lokalnom Pljevaljskom glasniku.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.