KM: Za 8. januar pomeren protest najavljen kao skup protiv Vučićeve „veleizdaje“ i „pretnji i ucena“ SL

Mitrovica centar spomenik kružni tok
FOTO: KoSSev

Datum održavanja protesta, odnosno civilnog skupa najavljenog za deveti januar u centru Kosovske Mitrovice pomeren je za dan ranije, odnosno osmi januar, potvrdili su organizatori.

Na promenu datuma su se odlučili usled, kako navode, brojnih zahteva sugrađana a zbog obaveza koje će imati na radnim mestima 9. januara.

„Obaveštavamo vas da će se protest održati u nedelju 8. januara u 12.01 kod spomenika Knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici“, poručuju organizatori.

Održavanje protesta najavio je ranije ove nedelje poverenik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, Nebojša Jović.

Najava je usledila nakon smirivanja najnovijih tenzija na Severu Kosova, odnosno uklanjanja barikada od strane Srba, ali bez prethodnog ispunjenja većeg dela uslova koje je postavila Srpska lista.

Jović je pozvao građane da se okupe kako bi digli glas protiv „veleizdaje“ Aleksandra Vučića i „torture, bahaćenja, nekontrolisanog bogaćenja, pretnji, ucena“ Srpske liste, te „najsvirepije izdaje“ od prošle nedelje – „aminovanje“ baza kosovske policije.

„Građani srpske Mitrovice izaći će da javno i jasno pošalju poruku javnosti, srpskoj pre svega, da Aleksandar Vučić ovakvom proalbanskom i po Srbe na Kosovu i Metohiji pogubnom politikom svojom, kao i Srpska lista koja je bila dugogodišnji partner Tačiju i Haradinaju, ne mogu više da predstavljaju Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji“, kazao je.

Najavio je i da će da zatraže od vlasti u Beogradu da se Srbima na KiM odredi „državni pregovarač“ – zastupnik, koji će pre svega da poštuje interese i Srbije i Srba na Kosovu.

Takođe je najavio da će da zatraži povlačenje svih policijskih snaga sa Severa koje su u međuvremenu raspoređene, a konkretno od KFOR-a – da ne izlazi iz okvira svog mandata.

Uz poruku da je „narodu dozlogrdilo“, ocenio je i da su se građani odvažili da izađu javno i pokažu svoje muke.

Pročitajte još:

 

Jović najavio protest 9. januara protiv Vučićeve „veleizdaje“ i „torture, bahaćenja, bogaćenja, pretnji i ucena“ Srpske liste

 

Milenković: Srpska lista od sastanka u Raški naprasno nestala, hoćemo da uzmemo sudbinu u svoje rukePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.