Klokot: Vlasnicima sledi kompenzacija za uklonjene svinje stradale usled afričke kuge

FOTO: Pixabay

Klokot je prva i za sada zvanično jedina opština na teritoriji Kosova u kojoj je registrovana afrička kuga kod svinja. Uginule i zaražene životinje oduzimaju se, a ostaci odlažu u iskopane rupe. Iz Agencije za hranu i veterinu potvrdili su da će vlasnicima biti isplaćena kompenzacija. 

Prvi slučaj afričke kuge na Kosovu registrovan je prošlog meseca u opštini Klokot.

Iz Agencije za hranu i veterinu potvrdili su tada da su izašli na teren radi dijagnostičkih istraživanja na farmi, uzimanja uzoraka i izolacije farme, ali i da su vršili eutanaziju životinja i osnovali krizni štab koji je odgovoran za upravljanje situacijom.

Mediji su u narednom periodu izveštavali o naknadnim eutanazijama, i rastu broja zaraženih svinja.

Iz ove Agencije sada navode da su prvu informaciju o sumnji na bolest Afričke kuge svinja dobili od zvaničnika opštine Klokot, odnosno direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj.

„Posle dobijene informacije Kosovska agencija za hranu i veterinu, zajedno sa svojim ekspertima je obišla sumnjivu farmu, uzeti su uzorci koji su poslati za dijagnostičko ispitivanje u laboratoriju za hranu i veterinu Kosova“, naveo je portparol ove institucije Ljamir Tači (Lamir Thaçi).

Rezultati analize pokazali su prisustvo bolesti.

„Od prvog ovog slučaja i potvrde dijagnoze, na terenu kompletnu situaciju nadgleda odgovorna profesionalna veterinarska služba Agencije za hranu i veterinu“, poručuje Tači.

Uz podsećanje na to da je formiran „Nacionalni krizni štab“ za afričku kugu, iz AHV navode da je član ovog tela i predsednik opštine Klokot, Vladan Bogdanović, na osnovu rešenja Ministra za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj.

Bogdanović je takođe formirao lokalni krizni štab za ovu bolest.

„Članovi ovog kriznog štaba su sa ekspertima AHV od prvog dana na terenu i pomažu pri uzimanju uzorka i preduzimaju sve neophodne preventivne mere predviđene zakonom da ne bi dozvolili širenje ovog virusa i bolesti u susedna sela ove opštine, a ni u drugim opštinama na teritoriji Republike Kosovo“, naveo je portparol AHV.

Naznačio je da su farmeri dobili instrukcije kako treba da se ophode, ali i najavio isplatu odštete vlasnicima kojima su uginule životinje.

„Oni kojima su neškodljivo uklonjene inficirane životinje, dobiće i kompenzaciju za neškodljivo uklonjena grla koja je isto tako predviđena zakonom za nadoknadu štete i isplatiće se iz budžeta Republike Kosovo“, kazao je.

Podsetimo, u selu Grnčar u Opštini Klokot ove srede je došlo do incidenta između građana i pripadnika Kosovske policije upravo u vezi sa uklanjanjem uginulih životinja.

Meštani Grnačara, nezadovoljni time što je, kako tvrde, u neposrednoj blizini sela određena lokacija, tj. iskopana rupa i započelo se sa zakopavanjem svinja koje su uginule usled afričke kuge, blokirali su put, a službenici KP koji su pružali podršku inspektorima AHV su ih fizički sklanjali, dok se potom situacija primirila.

Iz Agencije za hranu i veterinu su nam već sutradan potvrdili da je do tada „neškodljivo“ uklonjeno 85 grla uginulih i zaraženih svinja, te da je ukupno obuhvaćeno 7 registrovanih individualnih farmi u Klokotu.

Takođe su naveli da je lokaciju odabralo lokalno rukovodstvo, odnosno gradonačelnik i krizni štab.

Nasuprot navodima meštana – da se navodno planiraju nova zakopavanja svinja kod sela Grnčar iz ove Agencije su nam potvrdili da do toga neće doći, jer je pronađena nova lokacija.

Afrička kuga prisustna je i u centralnoj Srbiji i to u mnogo većem obimu. Zahvatila je više od 30 opština, a do sada je skoro 20.000 zaraženih svinja eutanazirano.

Više o svemu tome u posebnim vestima:

AHV: Lokaciju za zakopavanje svinja u Klokotu odredilo lokalno rukovodstvo, u međuvremenu pronašli novu

Incident u Klokotu: Srbi protestovali zbog lokacije za zakopavanje svinja, KP ih fizički sklanjala

Klokot: Izvršena eutanazija svinja zaraženih afričkom kugom

Koliko će koštati kilogram svinjetine u Srbiji? Afrička kuga „pokosila“ male farme

Afrička kuga svinja potvrđena na 1.068 gazdinstava u Srbiji, 782 uginule, eutanazija 17.888

Kuga doprinela pokolju svinja u Srbiji, strah od zaraze na velikim farmama

Svinjska afrička kuga potvrđena na 1,154 gazdinstva u 32 opštine širom Srbije

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.