Klinički centar Srbije traži 1.277 novih zdravstvenih radnika

Klinički centar Srbije raspisao je konkurs za prijem zdravstvenih radnika u radni odnos na određeno vreme u kom traži 252 doktora, 15 farmaceuta i čak 1.010 zdravstvenih radnika sa višom i srednjom stručnom spremom, od čega 878 medicinskih sestara.

Na sajtu Kliničkog centra Srbije objavljen je konkurs u kom se, zbog privremeno povećanog obima posla, zdravstvenim radnicima nudi posao na određeno radno vreme od tri meseca.

Za potrebe Kliničkog centra Srbije/Kovid bolnice traži se čak 252 doktora medicine, od čega najviše nedostaju anesteziolozi, za koje je otvoreno čak 80 radnih mesta.

Nakon anesteziologa, najviše je potrebno specijalista pulmologije – 45, zatim za kardiologa 15, radiologa 14, infektologa 12 i endokrinologa 10.

Neverovatno je da Klinički centar trenutno ima potrebe za čak 1.010 dodatnih zdravstvenih radnika sa višom i srednjom stručnom spremom, od čega čak 878 medicinskih sestara/ tehničara.

Neophodan je i veliki broj laboratorijskih tehničara, čak 60, zatim 33 fizioterapeutska tehničara i 31 radiološki tehničar.

S obizirom na to da samo Kliničkom centru Srbije nedostaje čak 1.277 zdravstvenih radnika, postavlja se pitanje koliki je trenutno deficit na nivou cele Srbjie, piše Nova.rs.

U toku jučerašnjeg dana u Srbiji registrovano je rekordnih 5.613 novoobolelih od koronavirusa, dok se na bolničkom lečenju nalazi 5.317 kovid pozitivnih pacijenata, od čega 182 na respiratorima.

Direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) Milika Ašanin izjavio je danas da svaka treća osoba u Srbiji koja je inficirana koronavirusom zahteva hospitalizaciju, a da oko 20 odsto inficiranih ima težu kliničku sliku.

Ocenio je da je epidemiološka situacija u Srbiji kritična i da preti da izmakne kontroli, kao i da su kapaciteti Infektivne klinike popunjeni, gde je hospitalizovano više od 90 pacijenata.

Direktor KBC “Zemun” Dragoš Stojanović izjavio je danas da se u toj ustanovi leči veliki broj teških kovid pacijenata i da su odeljenja intenzivne nege skoro puna sa 60 obolelih, kao i da je u tom trenutku bilo samo 10 slobodnih mesta.

Situacija je kritična i u Domovima zdravlja. Broj pregleda u kovid ambulantama Doma zdravlja u Nišu približava se cifri od 1.500 na dnevnom nivou, dok u Beogradu ispred kovid ambulanti pacijenti čekaju satima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.