Klif: Vladu treba da formiraju oni na čijoj su strani brojke

Izvor: RTK2/Zeri (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Nema nikakvog opravdanja za blokadu parlamentarnog zasedanja, jer je ova institucija suverena. Legislativa treba da se formira na osnovu odluke Ustavnog suda i da posle toga predsednica nastavi proceduru po kojoj će od najveće predizborne koalicije DPK da formira vladu. Ukoliko ova ne bude mogla da obezbedi neophodan broj glasova poslanika tu mogućnost treba dati ostalima. 
 
Ovo je u intervjuu za list ”Zëri” rekao ambasador Velike Britanije na Kosovu Ian Klif, koji je dodao da i blok treba da redefiniše sporazum. 
 
On je skeptičan u vezi toga da li ”Samoopredeljenje” treba da rukovodi dijalogom i tom prilikom je dodao da Blok treba da redefiniše sporazum. 
 
Klif kritikuje neke političare da radi sopstvenih interesa odugovlače proces i dodaje da se u potpunosti slaže sa izjavom ambasadorke Džejkobson da treba ostavit po strani lične ambicije. 
 
Klif je izjavio da, ako se ne nastavi dijalog Prištine i Beograda, bezbednost regiona će biti dovedena u pitanje.
 
Nastale bi posledice kakve su bile u prošlosti, upozorio je Klif.
 
Na pitanje, ako koalicioni blok VLAN formira vladu, kako vidi stav ”Samoopredeljenja” koje ne želi dijalog sa Srbijom, nego sa Srbima sa Kosova, ambasador Klif je odgovorio da to nema smisla.
 
Partija koja se iz temelja protivi dijalogu, naglasio je on, ne treba da bude na čelu dijaloga. Zbog toga koalcija VLAN ili LAN treba da definiše stvari upravo oko odnosa sa ”Samoopredeljenjem”. Pitanje je da li će ”Samoopredeljenje” biti deo vlade, i ako bude, kako će izgledati ta vlada, izjavio je Klif. 
 
Ambasador je podsetio na nedavnu izjavu gradonačelnika Leposavića Dragana Jablanovića da lista ”Srpska” ne može biti deo vlade u kojoj je i ”Samoopredeljenje”. 


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.