Pod istragom Brisela 18 osoba u EULEX-u!

Izvor: Bošnja-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorsan)

Specijalni izaslanik Brisela za aferu s korupcijom u EULEX-u na Kosovu svojom istragom će obuhvatiti čak 18 osoba.
 
Naime, visoka predstavnica EU Federika Mogerini (Federica Mogherini) imenovala je nezavisnog eksperta Žan-Pola Žaka (Jean-Paul Jacques) za specijalnog istražitelja u ovom slučaju i on je jučer stigao na Kosovo. Izvori iz Brisela tvrde da će svojim radom obuhvatiti 18 ključnih ljudi u evropskoj misiji i tamošnjem specijalnom tužilaštvu.
 
Široke provjere
 
Njegov fokus bit će optužbe za korupciju u okviru te misije, saopćila je Služba za vanjske poslove EU (EEAS). Žak ima rok od četiri mjeseca da istraži sve detalje afere i sačini izvještaj s preporukama o daljnjem radu misije EU na Kosovu. Kako je navela Mogerini, imenovanje Žaka pokazuje spremnost Brisela da u potpunosti budu razotkriveni detalji optužbi za korupciju.
 
Istovremeno, Marija Bami (Maria Bamieh), tužiteljica EULEX-a pod suspenzijom, ustvrdila je da je šef Specijalnog odjela te evropske organizacije Džonatan Ratel (Jonathan) vršio pritisak na nju tako što je blokirao neke njene istrage. S obzirom na širinu istrage koju je naredio Brisel, očekuje se da će i Ratel biti predmet istrage. On je, podsjećamo, prije Kosova radio u Bosni i Hercegovini gdje bio akter mnogih optužnica koje su se pokazale neutemeljenim.
 
– Ratel mi je prijetio i pokušao je sve kako bih bila uhapšena – izjavila je Bami za srbijanski dnevni list "Danas".
Opstrukcije u radu
Ona je ovog tužioca optužila za opstruiranje njenog rada, miješanje u istrage i odavanje informacija kriminalcima i političarima. Ratel, nadalje, nije želio da ona istraži slučaj Američkog univerziteta (AUK), a zajedno s glavnom tužiteljicom Jaroslavom Novotonom sprečavao je njenu istragu o trostrukom ubistvu na Kosovu.
Jednu od osoba koje su osuđene za taj zločin, sudija EULEX-a Frančesko Florit (Francesko) pustio je na slobodu. Tvrdi se da je za tu uslugu dobio 300.000 eura mita. Bami je potvrdila da se protiv nje vodi istraga i da je pokušavaju diskreditirati.
 


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.