Bamieh predala 40 strana dokaza o korupciji u EULEX-u

Suspendovana tužiteljka EULEX-a, Marija Bamieh, predala je Evropskoj kancelariji za borbu protiv provnevera i korupcije (OLAF) više od 40 strana dokaza o kršenju zakona u EULEX-u, nazvavši menadžment misije "mafijaškim," piše danas prištinski list "Koha Ditore."
 
Podsećajući zvaničnike EU da ima 30 godina iskustVa kao pravnica i 18 kao tužiteljka koja je "dobila mnoge osetljive i velike slučajeve na Kosovu," ona je u žalbi iz septembra 2014. godine do detalja opisala nepravilnosti, uključujući sumnje povodom umešanosti Frančeska Florija i glavne tužiteljke, Jaroslave Novotne, u korupciju u slučaju Iljira Tolaja. 
 
Bamieh je takođe pisala o nekompetetnosti određenih tužilaca da obavljalju posao i izrazila sumnje da su oni primljeni samo na osnovu poznanstava iz BiH.
 
Između ostalog je navela da je šef izvršnog sektora u EULEX-u, Mats Matšon, tajno pustio u opticaj sadržaj pisama u kojima se navodi da nekoliko britanskih tužilaca nisu kvalifikovani. Ova pisma je poslao tužiocu Džontanu Ratelu koji ih je, kako tvrdi Bamieh, potom poslao britanskim tuziocima, prenosi prištinski dnevnik.
 
"Sada me članovi te ekipe i celokupni ovaj korupitvni mafijaški menadžment hladnokrvno čekaju," navela je ona. 
 
Bamieh je navela da neki mđunarodni tužioci poput Andreja Krejnija nemaju pravosudni ispit što je kriterijum za EULEX, a da tužilac Alen Kensik nema odgovarajuće iskustvo za tužioca, 
 
On "ne samo da upošte nema iskustva kao tužilac nego ima malo iskustva i u odbrani. Alen je radio u Bosni i poznavao je Džonatana Ratela," naela je Bamieh napominjući da su jedno vreme čak stanovali zajedno.
 
"Zbog toga nisam uverena da Ratel nije znao da Alen nije imao ni jedan dan iskustva. Bez obizra na to on ga je imenovao kao tužioca u Specijalnom tužilaštvom Kosova koje se bavi najosetljivim slucajevima u misiji," napominje Bamieh, a prenosi "Koha ditore". 
 
Ona je pomenula još nekoliko slučajeva imenovanja tužilaca u misiji EULEX-a na osnovu prijateljskih veza iz Bosne, piše prištinski list.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.