KiM: Srbi jure četvrtinu mandata

Lideri srpskih partija sa KiM postigli dogovor o zajedničkom nastupu na centralnim izborima, pod nazivom „Srpska lista“. I Oliver Ivanović najverovatnije kandidat za poslanika. 

Srpske stranke na Kosovu i Metohiji postigle su u nedelju načelni dogovor o zajedničkom nastupu na predstojećim centralnim izborima u pokrajini, a konačna lista kandidata za poslanike biće skrojena i predata do petka.

Kako saznaju „Novosti“, stranke će nastupati pod imenom „Srpska lista“ i na njoj će biti mesta i za predstavnike raseljenih.
 
Vladeta Kostić, lider GI „Srpska“, potvrdio je za „Novosti“ da je napravljen načelni dogovor ove stranke sa SLS i GI SDP Olivera Ivanovića, a ovom bloku trebalo bi da se pridruži i NDS koju u pokrajini predvodi Goran Bogdanović i još nekoliko manjih stranaka, koje uglavnom lokalno deluju.
 
"Dogovor je postignut i sad idemo u pregovore o personalnim rešenjima," kaže nam Kostić.
 
Kako nam je rekla Ksenija Božović, zamenik predsednika GI SDP, u toku su i razgovori hoće li lider ove stranke, koji je trenutno u pritvoru, Oliver Ivanović, biti kandidat za poslanika na zajedničkoj listi. Kostić dodaje da oni nemaju ništa protiv kandidature svakog ko može da doprinese što većem broju osvojenih glasova, pa ni Ivanovića.
 
I NDS je, prema rečima Bogdanovića, spremna da se uključi u stvaranje što šireg srpskog fronta:
 
"Velika zastupljenost srpskih stranaka u kosovskom parlamentu je najbolji način da zastupaju interese naših građana i države u pokrajini," čuli smo od Bogdanovića.
 
Ovakvim, udruženim nastupom, srpske stranke jurišaće na čak 35 mandata, odnosno više od četvrtine od 120 poslaničkih mesta koliko ima kosovska skupština.
 
Ovoliki broj mesta u parlamentu, prema procenama Nenada Rikala, člana pokrajinske Centralne izborne komisije, moguće je osvojiti uz pomoć značajnog biračkog rezervoara iz centralne Srbije, odnosno glasova raseljenih.
 
"Ukoliko Srbi na parlamentarnim izborima na Kosovu budu imali oko 70.000 glasova, mogu da se nadaju da će imati 20 ili više poslanika. Kada se na to doda broj raseljenih na teritoriji Srbije, maksimum koji bismo mogli da osvojimo je 35 mesta," rekao nam je Rikalo.
 
On je istakao i da rok za prijavu raseljenih Srba ističe 19. maja i da građani što pre treba da se upišu u birački spisak. Procene su da u centralnoj Srbiji živi oko 200.000 Srba sa Kosova sa pravom glasa.
 
Rikalo kaže da je dogovoreno da pravila upisa u birački spisak i procedura glasanja budu kao i za nedavno održane lokalne izbore. To unači da će raseljeni moći da glasaju putem pošte, a ostaje da se vidi da li će se njihovi glasovi slivati u dva centra u Srbiji – Kraljevo i Niš, ili će biti slati direktno na Kosovo.
 
Traže lisitć bez simbola Kosova 
 
Rikalo kaže da će sve srpske stranke imati pravo da imaju svoje predstavnike u opštinskim izbornim komisijama, a u toku su dogovori o izgledu glasačkih listića. Kako nam je rekao Rikalo, Srbi insistiraju da na njima, kao i u slučaju lokalnih izbora, bude samo logo Centralne izborne komisije, bez državnih obeležja Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.