KiM: Birališta zatvorena. Konačno: Izlaznost 39.21%

Ponedeljak, 03. april, 14:00 – SNS: Vučić na KiM-u osvojio 80% 

"Prebrojano je 80 odsto glasova sa KiM-a. Aleksandar Vučić osvojio je 80 odsto, dok su svi ostali kandidati osvojili 20 odsto," saopštio je danas član predsedništa SNS-a, Nebojša Stefanović, na konferenciji za medije.

Ponedeljak, 03. april, 11:50 – Kosovska Mitrovica: 71% za Aleksandra Vučića

Iako još uvek nema zvanične potvrde da su glasački listići sa Kosova i Metohije koji su noćas oko jedan i trideset dopremljeni u Rašku i Vranje – i izbrojani, iz Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica je saopšteno da je na jučerašnjim izborima za predsednika Srbije 71 odsto birača u ovom gradu podržalo kandidata Srpske napredne stranke i aktuelnog premijera Srbije, Aleksandra Vučića. Detaljnije čitajte u posebnoj VESTI.

Ponedeljak, 03. april, 9:00 – Na KiM-u izlaznost 39.21%

Prema konačnim rezultatima, na KiM-u je, do zatvaranja biračkih mesta, glasalo 39.21 odsto birača, saopštio je OEBS.

Glasački listići sa KiM-a su oko sat i po posle ponoći dopremljeni u Rašku i Vranje.

22:10 – Preliminarni rezultati RIK-a: Vučić dobio 59.89% glasova 

Aktuelni sprski premijer, Aleksandar Vučić, dobio je 59.89 odsto glasova na današnjim predsedničkim izborima Srbije – preliminarni su podaci Republičke izborne komisije, na 10,14 odsto obrađenog biračkog tela. 

Prema istim podacima, Saša Janković dobio je 13.20 odsto glasova, a Luka Maksimović – Ljubiša Preletačević Beli – 8.97%. 

Slede ih Vuk Jeremić – sa 5.21 odsto glasova i Saša Radulović – sa 1.26 odsto osvojenih glasova. 

21:30 – Rakić: Pobedila je Srbija, pobedili su građani Srbije, pobedio je Vučić

Dugačka kolona automobila, sa upaljenim sirenama, u kojoj se mogu videti srpske zastave, duže od 15 minuta kružila je severnim delom Kosovske Mitrovice večeras oko 21 čas. Građani slave pobedu Aleksandra Vučića, objasnio je za KoSSev gradonačelnik Severne Mitrovice i funkcioner Srpske napredne stranke, Goran Rakić. Detaljnije čitajte u posebnoj VESTI.

21:00 – Birališta zatvorena, izlaznost prema preliminarnim podacima 38.68 odsto

Sva birališta na Kosovu i Metohiji zatvorena su, saopšteno je iz OEBS-a. 

Prema preliminarnim podacima, izlaznost je 38.68 odsto birača.

U toku su pripreme za transport materijala za Rašku i Vranje, navode iz OEBS-a, takođe.

19:45 – Brojanje glasačkih listića sa KiM-a u Vranju i Raški

Brojanje glasačkih listića sa Kosova i Metohije obaviće se van teritorije KiM-a – u Vranju i Raški, upravo je saopštio predsednik RIK-a, Vladimir Dimitrijević, prenoseći saopštenje Kancelarije za KiM da je OEBS procenio da ne postoje "bezbednosni uslovi za sprovođenje postupka otpečaćivanja glasačkih kutija i brojanja glasova na biračkim mestima na teritoriji KiM-a". Upravo je ovakav vid brojanja glasačkih listića sa Kosova – ne na teritoriji KiM-a, već u gradovima centralne Srbije – Ustavni sud Srbije ranije ocenio kao nezakonit.

"Obaveštavamo vas da smo od misije OEBS na Kosovu i Metohiji, danas, 2. aprila 2017. godine u 19 časova, primili dopis, kojim nas šef Misije g. ambasador Jan Bratu obaveštava da je Misija OEBS na Kosovu i Metohiji procenila da ne postoje bezbednosni uslovi za sprovođenje postupka otpečaćivanja glasačkih kutija i brojanja glasova na biračkim mestima na teritoriji AP Kosovo i Metohija, te da će Misija postupiti u skladu sa odredbama Uputstva koje bliže određuju mere i radnje koje se primenjuju u opisanoj situaciji," navodi se u saopštenju ove kancelarije.

18:45 – Na Kosovu je do 18 časova glasalo 32.57% glasača – potvrdio je OEBS.

17:45 – U Štrpcu rekordna izlaznost

Na biralištima u opštini Štrpce je, kako javlja TV Most, zabeležena rekordna izlaznost.

Do 17 časova glasalo je 54.4 odsto glasača, odnosno 3.906 birača od upisanih 7.162, što je, kako dodaje ista televizija, najveća izlaznost u nekoj opštini u čitavoj Srbiji.

17:30 – Do 17 časova izlaznost 29.10%

Do 17 časova 29.10 odsto birača glasalo je na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz OEBS-a.

Izlaznost se, u odnosu na onu do 14 časova, povećala za gotovo 10 odsto.

15:00 – Građani na biralištima: "Što su započeli treba da završe", "bolji dani", "znamo svi kako i šta je"

"Bolje dane", "boljitak", "nešto bolje", "dobro i ništa drugo"- ono je što građani Kosovske Mitrovice očekuju da će izbori za predsednika Srbije, koji su u toku, doneti Srbima na Kosovu i Metohiji. Sa Mitrovčanima smo danas razgovarali ispred Tehničke škole, odnosno, "centra za sakupljanje glasova", nakon što su, kako sami kažu, obavili svoju građansku dužnost. O tome detaljnije čitajte u posebnoj vesti.

14:20 – Do 14 časova glasalo nešto preko 20% 

Nešto preko 20 odsto građana glasalo je do 14 časova na Kosovu i Metohiji.

"Izlaznost do 14 časova u OEBS-ovim centrima za prikupljanje glasova na Kosovu – 20.24%," navode iz OEBS-a.

12:55 – Do podneva glasalo 13.07% glasača

Do podneva na Kosovu i Metohiji glasalo je 13.07 odsto glasača, potvrdio je OEBS.

U Severnoj Mitrovici u ovo vreme zabeležene su nešto manje gužve, nego što je to bio slučaj rano jutros. Nakon što su u ranim jutarnjim časovima organizovano glasali radnici državnih institucija Srbije, predvođeni svojim nadređenima, uz gradonačelnike i načelnika okruga, glasači sada na birališta dolaze uglavnom sa svojim članovima porodica. Na glasanje se čeka od 20 minuta do pola sata.

Zubin Potok: Do podneva 20%, ne glasa se organizovano

U krajnjoj severnoj opštini, u Zubinom Potoku, do podneva je glasalo oko 20 odsto birača – podaci su sa lica mesta po nezvaničnom preseku biračkih odbora, a u centrima za sakupljanje glasova nisu zabeležene veće gužve.

Glasanje u ovoj opštini protiče bez ikakvih problema, a za razliku od drugih srpskih sredina, u Zubinom Potoku nije primetan organizovan dolazak birača u grupama.

Više građana iz ovog mesta, koji su želeli da ostanu anonimni, potvrdilo je da ih niko u institucijama nije organizovao da kolektivno idu na glasanje, kao što je to slučaj u drugim mestima na KiM-u.

11:00 – I Srbi iz Gračanice organizovano na glasanje

FOTO: SNS GračanicaI Srbi iz Gračanice od jutros organizovano izlaze na glasanje. Prva veća grupa glasača, u pratnji zamenika premijera Kosova, Branimira Stojanovića i poslanika u skupštini Kosova, Srđana Popovića, glasala je odmah po otvaranju birališta, ili kako ih OEBS kvalifikuje – centara za prikupljanje. "Sve protiče po planu" – poručuju iz SNS-a iz Gračanice.

"Naprednjaci u Gračanici od sedam časova masovno izlaze na birališta. Za sada sve protiče po planu. Od ranog jutra funkcioneri SNS-a izlaze na birališta. Od ranog jutra funkcioneri SNS izlaze sa članovima i simpatizerima SNS-a i daju glas za jaku i stabilnu Srbiju. Član IO SNS-a i zamenik premijera u pokrajinskoj skupštini, Branimir Stojanović, sa članovima i aktivistima stranke glasao je u sedam sati na biračkom mestu u br. 3 u Gračanici," navodi se na Internet stranici SNS-a u Gračanici.

Na Fejsbuk profilu Branimira Stojanovića objavljene su i fotografije organizovanog odlaska, kako navode, članova i aktivista stranke, u "sabirni centar" glasova u Gračanici.

11:00 – Do 10 časova glasalo 5, 23 odsto upisanih birača

Na Kosovu i Metohiji je do 10 časova glasalo 5,23 odsto upisanih birača, potvrdio je portparol OEBS-a, Senad Šabović.

FOTO: KoSSev08:12 – Kosovska Mitrovica: Počelo glasanje, birači organizovano u "sabirne centre"

Sva birališta, odnosno "sabirni centri" sa "ograncima" otvorena su jutros, kako je i planirano, u 7 časova u Kosovskoj Mitrovici. Kako je "staratelj" srpskih predsedničkih izbora na Kosovu i Metohiji OEBS, u mitrovičkim učionicama nalaze se službenici ove evropske organizacije u većem broju, uz članove biračkih odbora. Do 8 časova veće grupe građana na KiM-u organizovano su išle na glasanje, pa su prve gužve zabeležene već u ovim ranim jutarnjim časovima, što je neubičajeno za dosadašnju praksu, s obzirom na to da u ovo vreme obično glasaju starija lica i penzioneri. Među ranoraniocima bili su i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, koji su bili jedni od prvih glasača u centru za sakupljanje glasova u mitrovičkoj Tehničkoj školi.

FOTO: KoSSevPrvi glasači u Kosovskoj Mitrovici jutros su bili zaposleni u srpskim državnim institucijama – školstva, zdravstva, opštinskih institucija, koji su na glasanje pošli organizovano sa svojim pretpostavljenima. 

"Da ispunim svoju građansku dužnost," najčešći je odgovor koji novinari od jutros dobijaju od ovih glasača.

Na ulicama, osim ovih organizovanih grupa, primetan je veći broj kosovskih policajaca, koji su prethodno saopštili da danas postupaju po posebnom operativnom planu koji podrazumeva, pre svega, pružanje asistencije OEBS-u, a u pripravnosti su i jedinice za brzo reagovanje.  U blizini biračkih mesta su i karabinjeri.

FOTO: KoSSevGužva je vidljiva i u centrima za prikupljanje glasova južno od Ibra, pa je tako, u Donjoj Gušterici, kako prenosi RTV KiM, u lokalnoj osnovnoj školi, odmah po otvaranju ovog centra, veliki broj građana došao da glasa. Njih je oko pedesetak koji čekaju da zaokruže broj na glasačkom listiću.

U ovom mestu glasao je i gradonačelnik Gračanice, Vladeta Kostić, koji je, takođe, u centar za sakupljanje došao, predvodeći grupu glasača. 

FOTO: SNS Gračanica

 

Biračka mesta, odnosno četiri centra za prikupljanje glasova sa 16 ogranaka, zatvoriće se, ukoliko sve bude teklo po planu, večeras u 20 časova, a glasovi građana sa Kosova i Metohije transportovaće se u gradove van integrisanog graničnog prelaza – Raški i Vranju, uprkos tome što je Ustavni sud Republike Srbije ranije ocenio da je brojanje glasačkih listića u Raški i Vranju – neustavno i nezakonito.

Pravo glasa na teritoriji sa nešto više od 1,700.000 stanovnika, koju Srbija de jure vodi kao "Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija", a kosovske institucije – "Republika Kosovo", ima nešto više od 105.000 birača.

Foto: Rajko Džogović

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.