KFOR: Održavamo redovne kontakte sa predstavnicima Vojske Srbije

KFOR Vojska Srbije
FOTO: KFOR/Tviter

KFOR održava redovne kontakte sa svim glavnim sagovornicima, uključujući i predstavnike Vojske Srbije, oglasili su se danas iz ove misije.

Uz kratku poruku su na Tviteru objavili i fotografiju pripadnika KFOR-a i Vojske Srbije ispred objekta 37. mehanizovanog bataljona Vojske Srbije.

„KFOR održava vidljiv i agilan stav na terenu, a komandanti regionalnih komandi su u redovnom kontaktu sa svim glavnim sagovornicima, uključujući i predstavnike Vojske Srbije“, poručili su iz ove misije NATO-a.

Na sajtovima Ministarstva odbrane Srbije i Vojske Srbije za sada nema informacija o ovom sastanku.

Poruka KFOR-a stiže nakon jučeršnjeg sastanka komandanta ove misije, Ferenca Kajarija sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, na kojem se, između ostalog razgovaralo o aktivnostima ove misije na Severu Kosova.

Kajari je obavestio Kurtija o prisustvu i dodatnim pripremama KFOR-a da garantuje mir i bezbednost severno od Ibra, saopšteno je sinoć iz kancelarije kosovskog premijera.

Tokom ovog razgovora naglašena je posvećenost angažovanju i koordinaciji između kosovskih institucija i KFOR-a, a kako bi se garantovali bezbednost i sloboda kretanja, dodaje se u saopštenju.

Misija KFOR-a saopštila je nedavno da je povećala svoje prisustvo na Severu Kosova, da je spremna na slanje dodatnih trupa, ali i mogućnost uklanjanja barikada, ukoliko do njih dođe.

Sa druge strane, nakon ovih najava, a uoči današnjeg dolaska izaslanika EU i SAD, Miroslava Lajčaka, odnosno Gabrijela Eskobara na Sever, u Kosovskoj Mitrovici su osvanuli novi grafiti – „NATO GO HOME! Ovo je Srbija“.

Međunarodni dvojac prethodno je održao više sastanaka sa kosovskim zvaničnicima i opozicionim liderima u Prištini, a kako je potvrđeno, danas će otputovati i za Beograd gde će razgovarati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za KiM, Petrom Petkovićem.

Nepun dan ranije srpski predsednik Aleksandar Vučič oštro je kritikovao KFOR najavljujući i pismo predstavnicima EU i međunarodne zajednice.

Iako on juče nije dao konkretna objašnjenja šta bi pismo moglo da sadrži, u Vučićevom govoru, okosnica su bila upravo barikade i to nakon ovonedeljnog intervjua komandanta KFOR-a za RTK u kojem je najavio mogućnost da će KFOR uklanjati barikade, u slučaju da dođe do njihovog postavljanja, a pozivajući se na svoj mandat iz rezolucije SB UN 1244 da obezbedi slobodu kretanja za sve građane.

„Zašto vežbate sa njima maltretiranje i šikaniranje Srba, bacanje šok bombi i rušenje demonstracija i barikada…Pa je l’ to vaš posao ili je vaš posao da opstanete i pomognete Srbima da opstanu na svojim ognjištima?! A pri tome još nijednu barikadu nisu videli. Nisam znao da se toliko plaše barikada, svašta sam video ali nisam do sada razumeo taj strah“, upitao je juče Vučić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.