KEK kupio struju od slovenačke kompanije koja nije imala licencu

OBilić elektrana termoelektrana
FOTO: KoSSev

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Kancelarija energetskog regulatora (RUE) utvrdila je da je Kosovska energetska korporacija (KEK) kupovala struju od slovenačke kompanije „Holding Slovenske elektrane d.o.o.“, koja nije imala licencu izdatu, niti priznatu na Kosovu. Ovo je jedan od razloga zašto je RUE kaznio KEK sa 3,2 miliona evra.

Prema izveštaju o praćenju RUE-a, KEK-a za 2022, KEK je u decembru 2018. godine otvorio tender za prekvalifikaciju za aktivnost nabavke-prodaje električne energije, kada je i potpisao okvir ugovore sa nekoliko međunarodnih kompanija.

Od osam kompanija koje su potpisale ugovore, samo jedna nije imala licencu, slovenačka kompanija „Holding Slovenske elektrane“.

RUE kaže da je više puta reagovao putem zvaničnog mejla i zvaničnog pisma KEK-u, tražeći od njega da prestane da trguje energijom sa nelicenciranim kompanijama, ali prema izveštaju, KEK je to nastavio da radi.

Štaviše, RUE je 19.08.2022. proces trgovine električnom energijom u realnom vremenu primetio da, bez obzira na primedbe i zahteve RUE za zabranu trgovine električnom energijom sa nelicenciranim kompanijama, KEK i dalje obavlja delatnost trgovine električnom energijom uz nepoštovanje zakonskih obaveza.

U ovom izveštaju, RUE je zaključio da je KEK, trgovinom električne energije sa nelicenciranim kompanijama, prekršio Zakon o električnoj energiji, kao i Zakon o energetskom regulatoru.

KEK tražio energiju od Albanije i kada nije bilo potrebe

Ujedno, navodi se i da je KEK zatražio struju od Energetske korporacije Albanije (KESH), čak i kada nije bilo potrebe.

U 2015. godini potpisan je Ugovor o razmeni/skladištenju električne energije između KESH-a i KEK-a, koji je prema izveštaju, izmenjen 2018. godine i važi do formiranja Albanske energetske berze.

Ovaj sporazum, prema RUE, uključuje ciljeve, tehničke detalje, koeficijent skladištenja električne energije i drugo. Sporazum, između ostalog, definiše međusobnu pomoć u slučaju vanrednih situacija.

Kancelarija regulatora je analizirala podatke o električnoj energiji između KEK-a i KESH-a i utvrdila da je tokom 2021. godine KEK izvezao struju u vidu razmene samo u februaru u iznosu od 706MW, dok je uvezao struju u vidu razmene 7.035 MW.

Takođe, tokom 2022. godine, za period januar – jun, izvezena je električna energija u vrednosti od 171.272 MW, dok je uvezena energiju u vidu razmene u vrednosti od 69.269 MW.

„KEK je tražio energiju od KESH-a čak i kada nije bilo potrebe i energija koju je KESH prihvatio je ponuđena na slobodnom tržištu. Ovakva radnja je u suprotnosti sa Ugovorom o razmeni/skladištu električne energije sa KESH-om“, navodi se u izveštaju RUE.

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) je na sastanku održanom u petak, 5. maja 2023. godine, izrekla kazne kosovskoj energetskoj korporaciji (KEK) i Operatoru prenosnog i tržišnog sistema (KOSTT).

U saopštenju se navodi da je RUE – KEK kaznio sa 3,2 miliona evra, a KOSTT sa 439 hiljada evra.

Pročitajte još:

Kallxo: KESCO i KEDS kažnjeni sa 8,4 odnosno 2,7 miliona evraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.