Kallxo: KESCO i KEDS kažnjeni sa 8,4 odnosno 2,7 miliona evra

FOTO: KoSSev

Odbor Regulatorne Kancelarije za Energetiku (ZRRE) usvojio je juče predloge za izricanje kazni kompanijama KESCO u iznosu od 8,4 miliona i KEDS u iznosu od 2,7 miliona evra i u obavezi su da isplate kazne u četiri rate u roku od dve godine, prenosi Kallxo.

Direktor odeljenja za brigu o korisnicima i regulaciju Petrit Pepaj, kao deo grupe za monitoring, predstavio je izveštaj odboru ZRRE u kojem se navodi da je KESCO ugrozio snabdevanje električnom energijom potrošače na Kosovu i naglasio da je ova kompanija postupila „mimo uslova licence, unakrsnim subvencionisanjem računa neregulisanih potrošača kao i nekoliko drugih prekršaja.“

„Odbor ZRRE je, na osnovu gore navedenog, potvrdio da KESCO ni u jednom slučaju i bez ikakve činjenice nije mogao da ospori nalaze kroz izveštaj o monitoringu. KESCO nije osporio nijedan od argumenata izveštaja.“, rekao je Pepaj za Kallxo.

U izveštaju o monitoringu za KEDS, Pepaj je rekao da ova kompanija nije nabavljala struju za pokrivanje gubitaka kako je predviđeno zakonskim odredbama i da nije izvršila svoje obaveze.

„ZRRE ceni još jednom da tvrdnje KEDS-a u vezi sa nereagovanjem na vreme ne stoje zbog nepobitne činjenice da je ZRRE tokom redovnog tarifnog razmatranja oktobra 2021. godine reflektovala sve troškove sistema za KEDS“ , rekao je Pepaj tokom predstavljanja izveštaja.

U međuvremenu na svojim Fejsbuk stranicama oglasile su se obe kompanije povodom izrečenih kazni sa identičnim saopštenjem u kojem, između ostalog, optužuju ZRRE da nije preduzela nikakve mere tokom energetske krize koja je zahvatila celi energetski sektor u Evropi i samim tim i Kosova i naglasili:

„Bez ikakve sumnje, KEDS i KESCO će pratiti sve pravne puteve, sa relevantnim argumentima i dokazima i sa nepokolebljivom verom u pravosudni sistem Kosova“, navode u saopštenju.

U izveštaju se takođe navodi da je KESCO postupio suprotno uslovima licence, te da je izvršio unakrsno subvencionisanje i finansiranje računa neregulisanih sa računa regulisanih potrošača što je, kako se navodi, suporotno članu 5 stav 3 dozvole za snabdevanje električnom energijom i smatra se povredom člana 31 Zakona o električnoj energiji, piše Kallxo.

Predsednik odbora ZRRE Imer Fejzulahu (Ymer Fejzullahu) je u odgovoru za Kallxo rekao da su kazne namenjene da „disciplinuju“ ova dva korisnika licence.

„Završili smo proces monitoringa i na osnovu toga, u skladu sa nalazima, odbor ZRRE je doneo odluku o administrativnoj meri – novčana kazna“, rekao je Fejzulahu i dodao da svrha ove mere nije kažnjavanje, već, kako je naveo, „disciplinovanje“ ova dva nosioca licenci, jer je tokom perioda energetske krize identifikovano nekoliko prekršaja koji se nalaze u izveštaju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.