KEK ima za cilj da produži životni vek turbina elektrane „Kosovo B“ za još 20 godina

KEK Kosovo B Kosovo B
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovska energetska korporacija (KEK) i američka kompanija “General Electric” (GE), potpisale su u petak sporazum o modernizaciji parnih turbina elektrane.

Predviđena je modernizacija parnih turbina dva bloka Termoelektrane „Kosovo B“, čime će im se produžiti vek trajanja za još 20 godina.

Energetska korporacija Kosova je pre mesec dana potpisala ugovor vredan 56,5 miliona evra sa američkom kompanijom „General Electric”. Projekat traje do 2025. godine.

Prema ugovoru, radovi na modernizaciji turbine B2 počeće u maju 2024. godine i trajaće do juna. Oni će koštati 26,1 milion. Radovi u bloku B1 počeće maja, trajaće do juna 2025. godine i koštaće preko 30,3 miliona evra.

Posle mesec dana u prostorijama preduzeća održana je zvanična ceremonija potpisivanja sporazuma na ​​kojoj je učestvovao i premijer Aljbin Kurti. On je rekao da će zahvaljujući ovom sporazumu doći do povećanja kapaciteta elektrane i da, prema njegovim rečima, više neće biti potrebe za čestim remontima.

„Kada se završe radovi na rekonstrukciji turbina visokog i niskog pritiska, česti remonti više neće biti potrebni, sada će biti potrebni samo svakih osam ili devet godina. U suštini, ove investicije će rezultirati povećanjem proizvodnje koja je uporediva sa izgradnjom nove fabrike. Povećanje proizvodnje će se pretvoriti u veću energetsku nezavisnost, smanjujući našu zavisnost od uvoza“, rekao je on.

Kurti je rekao da je elektrana „Kosovo B“, kao najnovija elektrana, podnela najveći teret u snabdevanju energijom.

Izvršni direktor KEK-a, Nagip Krasnići (Krasniqi), rekao je da je trenutno stanje blokova kritično i da zahteva hitnu pažnju i posvećenost.

„Ova investicija će nam omogućiti da držimo korak sa rastućom potražnjom za električnom energijom, istovremeno osiguravajući da naše elektrane ostanu efikasne i pouzdane. Ovim projektom modernizacije uvodimo najnovija tehnološka dostignuća u inženjeringu elektrana kako bismo povećali efikasnost i produktivnost“, rekao je Krasnići.

Prema njegovim rečima, ovim projektom modernizacije predstaviće se najnovija tehnološka dostignuća.

„Ovaj napor modernizacije će osigurati da naše elektrane rade sa optimalnom efikasnošću, pouzdanijom proizvodnjom električne energije i isplativijom. Ova velika investicija će povećati proizvodne kapacitete za 14 do 16 megavata i produžiti vek korišćenja turbina za još 20 godina i životni ciklus kapitalnih remonta sa svakih pet godina na svakih osam do devet godina u budućnosti“, naglasio je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.