KBS bi se mogle transformisati u nacionalnu gardu

Izvor: Tribuna (tekst na engleskom originalno preuzet iz UNMIK-ovog pregleda kosovske štampe)

Kosovo bi uskoro moglo dobiti vojsku; u svojim sadašnjim kapacitetima Kosovske bezbednosne snage mogle bi se transformisati u vojne snage u roku od 30 dana, s obzirom na to da su sve neophodne pripreme završene. Međutim, glavno pitanje je koje će ime nositi nove snage. Zvaničnici Vlade Kosova strahuju da pripadnici zajednica u skupštini neće odobriti termin "vojska". Jedna od opcija koja se razmatra, je transformisanje Kosovskih bezbednosnih snaga po uzoru na Nacionalnu gardu SAD-a.

U transkriptu sa nedavnog sastanka vladinog kabineta, ministar Kosovskih bezbednosnih snaga, Agim Čeku se citira, gde kaže da će Kosovo biti spremno da preuzme vojne dužnosti u momentu kada se usvoji zakon koji će odobravati takve aktivnosti. On je rekao da će sadašnje Kosovske bezbednosne snage biti reorganizovane u Nacionalnu gardu. "Ovo će biti po ugledu na američku Nacionalnu gardu, čija je misija unutrašnja bezbednost, vanredne situacije i tako dalje. Naši partnerni sugerišu da, ako zadržimo ime KBS sa ovim kapacitetima, to neće biti problem za NATO", rekao je Čeku. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.