KBC Gračanica ponovo obavlja hirurške intervencije

Izvor: RKT2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Zahvaljujući stabilizaciji snabdevanja lekovima i redovnom servisiranju medicinskih aparata, od skoro je ponovo omogućen nesmetan rad anesteziologa, a samim tim i obavljanje hirurških intervencija, izjavila je za RTK2 Slađana Trpković, anesteziolog u KBC Priština-Gračanica.
 
Gostujući u Jutarnjem programu, anesteziolog Slađana Trajković objašnjava zašto do pre nekoliko nedelja nije bio moguć rad anesteziologa, pa samim tim ni obavljanje hirurških intervencija u ovoj ustanovi.
 
”Potrebni su medikamenti, ispravni i servisirani aparati koji se upotrebljavaju prilikom anestezije, ali nije to sve. Potrebno je i da ostale medicinske službe obavljaju svoje poslove bez problema. Ukoliko nedostaje jedna karika u ovom lancu, rad anesteziologa je onemogućen“, rekla je gostujući u Jutranjem programu RTK2, anesteziolog Slađana Trpković.
 
Zbog nagomilanih finansijskih problema i blokade računa, KBC Priština-Gračanica do skoro nije obavljala hirurške intervencije, a svoje pacijente je morala da upućuje u druge zdravstvene ustanove, najčešće u Srbiji. Sredstvima koje je obezbedilo Ministrastvo zdravlja Srbije od do pre nekoliko nedelja normalizovan ovog zdravstvenog centra.
 
Komentarišući molbe nekih pacijenta da im se omogući da sami nabavljaju i čuvaju lekove neophodne za anesteziju kako ne bi došli u situaciju da zbog nedostatka istih ne budu operisani, doktorka Trpković je istakla značaj pravilnog tretmana lekova neophodnih za anesteziju upozoravajući da neadekvatno čuvanje ovih medikamenata može dovesti do fatalnog ishoda.
 
”Dovoljna je činjenica da neadekvatno čuvanje leka može da dovede do smrtog ishoda. Lek koji je čuvan na sobnoj temperaturi, držan u džepu ili ruci ne može biti ispravan i ne može biti korišćen prilikom anestezije,“ napominje doktorka Trpković.
 
Ona ističe važnost koordiniranog funkcionisanja ostalih medicinskih službi. 
 
”Aparati imaju kiseoničke senzore koji imaju rok upotrebe šest meseci i posle isteka tog roka oni se ne smeju upotrebljavati. Funkcionisanje drugih medicinskih službi, kao što je laboratorija ili rendgen je takođe bitno za nesmetan rad anesteziološke službe,“rekla je ona.
 
Inače, na zahtev porodilja, a uz saglasnost njihovih ginekologa u KBC Gračanica se obavljaju i bezbolni porođaji epiduralnom anestezijom.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.