Kazne zbog kršenja mera na političkim skupovima retkost, stranke opreznije oko toga šta objavljuju

Foto: Ekonomia Online

Izvor: EkonomiaOnline (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nekoliko desetina ljudi, bez maski i bez držanja propisane udaljenosti, viđeno je na nekoliko skupova u sklopu političkih kampanja za lokalne izbore.

Predizborna kampanja političkih partija za opštinske izbore 17. oktobra na Kosovu, počela je 16. septembra.

Od početka kampanje, na nekim fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, vide se kandidati političkih partija za gradonačelnike različitih opština, koji ne poštuju mere protiv kovida-19.

Na svom Fejsbuk nalogu, kandidat Demokratske partije Kosova za gradonačelnika Srbice, Fadilj Nura (Fadil Nura) viđen je sa čelnicima ove stranke okupljenim na sastanku, gde se ne poštuju mere zaštite.

Ovaj sastanak je održan u selu Rezala u Srbici 12. septembra, pet dana pre zvaničnog početka kampanje.

Uprava opštinskog inspektorata u opštini Srbica izjavila je za Radio Slobodna Evropa da nije u njihovoj nadležnosti da nadzire sprovođenje mera protiv pandemije.

Za to je nadležna agencija za hranu i veterinu (FVA).

Ali čak ni ova institucija nije izrekla nikakve kazne političkim strankama, sve do 22. septembra.

“Mi, kao nadzorni organ za sprovođenje antikovid mera, službenom kontrolom nismo naišli na bilo kakav skup, u vezi izborne kampanje, ali kada god inspektori naiđu na radnje kojima se krše antikovid mere, izriču se novčane kazne“, kaže portparol Agencije za hranu i veterinu, Ljamir Tači ( Lamir Thaçi) za Radio Slobodna Evropa.

Kazne su od 35 do 2000 evra

Važeće vladine mere zabranjuju okupljanje više od 20 ljudi u zatvorenom prostoru. Organizator je dužan da obezbedi fizičku distancu od 1,5 metara.

Kršenje antikovid mera kažnjivo je prema zakonu. Zakon predviđa kazne u iznosu od 35 do 2.000 evra.

Bez maski i propisane udaljenosti, kandidat za gradonačelnika Prištine iz Alijanse za budućnost Kosova, Daut Haradinaj, viđen je na skupovima.

Ali čak i u opštini Priština, direktor inspektorata, Adonis Tahiri, kaže da nisu izrečene nikakve kazne.

‘Do sada nismo naišli ni na jedan slučaj okupljanja građana, niti najavu političkih čelnika da će održati bilo kakav skup, ali ako ih bude, izreći ćemo iste kazne kao i u prethodnoj kampanji’, Kaže Tahiri.

U kampanji za poslednje opštinske izbore, održanoj 14. februara, opština Priština izrekla je 21 kaznu političkim strankama koje su prekršile antikovid mere.

Cakoli: Političke stranke su sada opreznije sa svojim objavama na društvenim mrežama

Eugen Cakoli Eugen Cakolli) stručnjak za izborna zbivanja na Kosovu, kaže da političke stranke nerado organizuju velike skupove, za razliku od ranije, znajući da mogu biti kažnjeni.

Što se tiče razloga zašto nije bilo kazne, Cakoli (Cakolli) kaže da su politički kandidati bili oprezni u objavama koje su postavljali na društvenim mrežama.

U objavama koje kače političke stranke, ili kandidati za gradonačelnike, primećuje se tačan broj osoba koji je dozvoljen na skupovima.

Radio Slobodna Evropa je upitao Kosovsku policiju da li je do sada sprečila bilo kakav stranački skup, gde mere nisu poštovane?

Oni su odgovorili da će kazniti sve one koji budu pravili bilo kakve skupove, ne pridržavajući se antikovid mera, ne praveći razliku ko je ko.

Od 30. avgusta do 21. septembra 2021. godine, Policija je je objavila da je izrekla oko 50.000 prijava za lakše prekršaje, a oko 19.000 kazni izrečeno je za kršenje antikovid mera.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.