Kavez i cveće – sloboda govora u očima Mitrovčanke

Šta je sloboda govora i kako ona izgleda u objektivu – desetine mladih fotografa pokušalo je da odgovori na ranije raspisanom foto konkursu Informativno-kulturnog centra Evropske unije (EUICC​) u Severnoj Mitrovici. Dvanaest najboljih fotografija je izloženo danas u ovom centru, a dobitnica nagrade od 100 evra je Mitrovčanka Miljana Milić.

Na njenoj fotografiji dominiraju – tamna i sumorna pozadina, kavez i narandžasto cveće u ustima devojčice. Poruka je dvostruka – ocenjuje žiri.

"Želiš da kažeš nešto lepo i naiđeš na neku zabranu. Skrenula je pažnju da bi svako trebalo da se izražava i lepo i slobodno," kaže članica žirija i umetnica Aleksandra Negovanović, koja je zajedno sa svojom koleginicom Miljanom Bulatović, odabrala pobednički rad. 

Sertifikate je dobilo i 11 preostalih autora koje im je uručio koordinator Kancelarije Evropske unije u Severnoj Mitrovici, Bojd Mekekn.

Kroz radove mladih vidljivo je da oni povezuju politiku sa slobodom govora, kaže:

"Neki od vas pokušali su da pokažu da ne mogu slobodno da govore. Takav utisak odaju fotografije."

Trebalo bi da težimo tome da živimo u društvu u kom svako može da čini ono što želi, a u okvirima dozvoljenog, dodao je takođe.

Menadžer informativno-kulturnog centra, Milan Milosavljević, ističe da je ovo prvi foto konkurs u kom su učestvovali mladi od 18 do 30 godina starosti.

"Videli smo šta o slobodi govora misle mladi raznih opredeljenja. Dosad o ovoj temi govorili smo isključivo sa medijima," dodaje.

Izložba fotografija otvorena je naredne dve nedelje. Dođite i pogledajte kako mladi vide slobodu govora. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.