Karpenter: Do oružanih snaga samo kroz ustavne promene

U poseti Kosovu boravio je zamenik pomoćnika sekretara odbrane SAD, Majkl Karpenter, koji je sa ministrom KBS-a, Hakijem Demolijem, razgovarao o budućim koracima saradnje dveju zemalja i tom prilikom preneo snažnu podršku SAD-a Kosovu.

Ministar Kosovskih snaga bezbednosti, Haki Demoli, u pratnji komandanta, Rahmana Rame, primio je zamenika pomoćnika sekretara odbrane SAD, Majkla Karpentera. Nakon sastanka, Karpenter je u kratkom obraćanju naveo da  je Amerika bila i biće podrška Kosovu:

"Svi znate da SAD snažno podržavaju suverenu, demokratsku, multietničku nezavisnost Kosova, a to smo pokazali kroz podršku koju smo dali Kosovu, ali i Kosovskim snagama bezbednosti, kroz trening i opremu koju smo obezbedili."

Osvrćući se na napredak koji su KBS postigle, zamenik pomoćnika sekretara odbrane SAD podsetio je na korake koje Kosovo mora preduzeti ka njihovoj transformaciji u oružane snage:

"Verujemo da je urađen dobar deo za tranziciju iz bezbednosnih u oružane snage. Jednog dana će oružane snage čuvati suverenitet Kosova. Proces transformacije će svakako morati da prođe kroz ustavne izmene, što će dovesti do izmene zakona. Snažno podržavamo taj proces koji mora proći sve te korake, jer nažalost u ovom slučaju nema prečica."

Na sastanku je bilo reči o produbljivanju saradnje SAD–a i Kosova, ali i o mogućnosti organizovanja treninga pripadnika KBS-a preko američke vojske u Evropi, kao i Nacionalne garde Ajove koja je "državni" partner Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.