Gradonačelnici sa Severa radiće na izradi Statuta ZSO

Izvor: RTK/Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Na izradi Statuta Asocijacije radiće gradonačelnici četiri srpske opštine, koji će blisko sarađivati sa Ministarstvom za lokalnu samoupravu, OEBS-om, u povremenoj koordinaciji sa Briselom.

Prošlo je gotovo godinu dana od potpisivanja sporazuma za formiranje Asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovništvom, ali Asocijacija još uvek nije operativna. Međutim, vladini zvaničnici kažu da će se uskoro formirati Upravljački tim koji će izraditi Nacrt statuta Asocijacije. Uprkos tome, po njihovim rečima, Asocijacija neće biti funkcionalna sve dok se ne sprovedu briselski sporazumi – o telekomunikacijama, uklanjanju barikada na Ibru, gašenju paralelnih struktura i drugim aranžmanima.

Zamenik ministra za lokalnu samoupravu, Bajram Gecaj, potvrdio je listu "Zeri" da će uskoro biti uspostavljen Upravljački tim, koji će se, kako je rekao, sastojati samo od predstavnika četiri opština sa srpskom većinom na severu.

"Upravljački tim za izradu Statuta Asocijacije opština sa srpskom većinom biće, verujem, formiran bez odlaganja. On će se sastojati od četiri srpska predstavnika opština sa srpskom većinom. Ovaj tim će blisko sarađivati sa Ministarstvom za lokalnu samoupravu i OEBS-om, ali će povremeno putovati u Brisel na konsultacije i radi koordinacije," rekao je Gecaj za Zeri.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.