Kao i obično, Tači menja svoje reči, sada kaže da ceni francusko-nemačku inicijativu za dijalog

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kao i obično, Tači menja svoje reči. Sada kaže da ceni francusko-nemačku inicijativu za dijalog.

Kao i za Udruženje opština sa srpskom većinom, kosovski predsednik Hašim Tači promenio je ono što je govorio u vezi sa inicijativom Nemačke i Francuske za rešavanje zastoja između Kosova i Srbije.

Od 29. aprila, Tači je koristio svaku priliku na televizijskom ekranu i u svom javnom govoru kako bi obezvredio sve ono što se dogodilo na samitu u Berlinu.

Stalno je naglašavao da je sastanak u nemačkoj prestonici bio neuspeh, jer, prema njegovim rečima, nije bilo koordinacije sa SAD za samit.

Međutim, posle više od dva meseca, njegov stav o inicijativi Angele Merkel i Emanuela Makrona se promenio.

Tači sada ceni njihov pokušaj da pronađu rešenje za problem Kosova i Srbije.

Takvu izjavu je šef države dao danas tokom svog boravka u Tirani.

„Cenim francusko-nemačku inicijativu, ohrabren sam američkom podrškom“, rekao je Tači, piše Gazeta Express.

Prema njegovim rečima, maksimalna koordinacija Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država mogla bi da uspe u postizanju konačnog sporazuma o uzajamnom priznavanju.

On je rekao da je istorija Kosova u potpunosti uspešna priča o velikom lokalnom i međunarodnom uspehu, kojeg priznaje 116 zemalja i oko 200 međunarodnih organizacija.

Odbio je da govori o političkim događajima u Albaniji.

„Nisam ovde da bih davao ocenu o domaćim dešavanjima u Albaniji, volim Albaniju, cela nacija želi stabilnost, jedinstvo, poštovanje institucija, ustava, zakona, demokratije i pluralizma, dok je na samim ljudima da procene razvoj događaja “, rekao je on.

Tačiju je takođe postavljeno pitanje o izjavama bivšeg premijera Salija Beriše, koji ga je nazvao taocem Srbije: „U Albaniji je u toku izborna kampanja, stoga je neetički da se uključujem u unutrašnje debate“, rekao je Tači.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.