Aleks Vajting – novi šef za istrage u Specijalnom tužilaštvu

Aleks Vajting
Foto: SV/STK

Aleks Vajting (Alex Whiting) se pridružio Specijalnom tužilaštvu (ST) kao šef istraga, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća i specijalizovanom tužilaštvu Kosova.

Vajting je diplomirao na Koledžu Jejl (Yale College) i na Pravnom fakultetu Jejl (Yale Law School). Ovaj tužilac ima višegodišnje iskustvo u domaćim i u međunarodnim krivičnim postupcima.

Prethodno je radio u Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) kao koordinator istrage a zatim kao koordinator krivičnih postupaka, nadgledajući sve krivične postupke. U Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), bio je glavni tužilac u postupku protiv Fatmira Ljimaja, Isaka Musljiua i Haradina Balje, te glavni tužilac u postupcima protiv Milana Martića i Dragomira Miloševića.

Vajting je bio savezni tužilac SAD-a, prvo u Krivičnom odseku Odeljenja za građanska prava u Vašingtonu, a zatim u Tužilaštvu SAD-a u Bostonu, država Masačusets, gde se bavio slučajevima organizovanog kriminala i korupcije.

U Specijalizovano tužilaštvo dolazi sa Pravnog fakulteta Univerziteta Harvard (Harvard Law School), gde je bio profesor prakse od 2013. godine.

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.