Kancelarija za KiM: Đurić na marginama okruglog stola u Tirani i sa predstavnicima sa KiM

Kancelarija Za KIM

Vest je ažurirana

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne strane i direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić prisustvuje od 7. do 9. decembra u Tirani okruglom stolu posvećenom regionalnoj saradnji, potvrđeno je večeras za KoSSev u Kancelariji za Kosovo i Metohiju. Potvrda je stigla nakon što su večeras objavljene fotografije sa navodnog sastanka u Tirani, na mestu zvanom „sprat 15“ – između Đurića i visokih funkcionera i poslanika Samoopredeljenja, LDK i AAK.

„Đurić tokom boravka u Tirani, na marginama konferencije, obavlja brojne sastanke sa predstavnicima političkih partija iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije i sa Кosova i Metohije, učesnicima ovog regionalnog skupa, među kojima su i predstavnici vladajućih i opozicionih stranaka iz Republike Srbije“, naveli su u Kancelariji za KiM u pisanom odgovoru za KoSSev, nakon našeg prethodnog upita ovoj instituciji da potvrde vest koja se prvo pojavila u elektronskim medijima u Prištini a potom je i naš portal preneo.

Ovo je drugi okrugli sto, u organizaciji Saveta za inkluzivno upravljanje u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke, posvećen unapređenju regionalne saradnje, koordinaciji oko unutrašnjih političkih i ekonomskih reformi, kao i pomoći u rešavanju regionalnih sporova, objasnili su u Kancelariji, uz napomenu da je prvi skup održan je u Skoplju od 18. do 20. oktobra.

Na pitanje zašto sastanak nije prethodno bio najavljen, nezvanični odgovor je da je Srpska napredna stranka to već učinila danas. Naša redakcija nije na imejling listi ove stranke, a na sajtu do objavljivanja vesti nismo uspeli da pronađemo najavu.

Na pitanje šta su teme i eventualni ishod nismo još uvek dobili odgovor.

Prema navodima Gazeta Express, sa Đurićem za stolom u restoranu sede član Predsedništva Pokreta Samoopredeljenje – Đeljalj Svecla (Xhelal Sveçla), poslanik Demokratskog saveza Kosova, Arban Abraši (Arban Abrashi) i potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova, istovremeno gradonačelnik Đakovice Ardian Đini (Ardian Gjini).

KoSSev je večeras pisanim putem zatražio potvrdu sastanka i od Svecle, takođe sa pitanjima, zašto sastanak nije prethodno najavljen, te šta je bila priroda i tema sastanka, kao i njegov ishod. Do objavljivanja vesti, nije stigao odgovor.

Svecla: Naši protivnici napravili i distribuirali ovu fotografiju

Svecla se u međuvremenu ipak oglasio u vezi sa ovim događajem, ali na svom FB profilu.

Takođe je potvrdio da je reč o događaju Saveta za inkluzivno upravljanje (CIG) i Ministarstva spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke, kojem prisustvuju „predstavnici mnogih parlamentarnih političkih subjekata iz regiona“.

“Danas je bila ceremonija otvaranja, a sedišta i stolove za kojima su sedeli učesnici dodelili su organizatori, a ne učesnici. Razumem da postoje naši protivnici koji su ne samo napravili već i distribuirali ovu zlonamernu fotografiju”.

Objasnio je dalje da Samoopredeljenje ne “napušta stolove”, i da je njihov stav da “učestvuju u bilo kojoj diskusiji, argumentuju svoje stavove i onemoguće sporazume na štetu Kosova – za razliku od njihovih prethodnika”, zaključio je.

 

Inače, ranije danas, Marko Đurić je održao konferenciju za medije u Beogradu, na kojoj je između ostalog komentarisao i navodnu izjavu Aljbina Kurtija da „ne želi da pregovara sa Vučićem“, rekavši da Kurti „ne može da pravi kadrovska rešenja u ime Srbije“.

On je danas ponovio i da kosovski zvaničnici ne gledaju u budućnost, već kroz svoje izjave pokazuju da su okrenuti ka prošlosti, te da su jasno iskazali svoj stav protiv dijaloga. Ponovio je i kako je ocenio „želju“ Srba zaposlenih u kosovskom pravosuđu da napuste te institucije zbog prvostepene presude Ivanu Todosijeviću o dvogodišnjoj zatvorskoj kazni zbog podsticanja na rasnu, versku i etničku mržnju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.