Kancelarija za KiM: Uhapšen povratnik u Peći za navodni ratni zločin

Vest je ažurirana

14:30 – Uprkos ranijem demantu, potparol policije za region Peći Fadilj Gaši potvrdio je naknadno za Radio Goraždevac da je Svetomir Bačević priveden na informativni razgovor i da će dalje postupati po nalogu tužioca.

„On se trenutno nalazi u stanici policije gde se od njega uzima izjava. Dalje ćemo postupati prema nalogu tužioca i obavestićemo vas o daljim postupcima“, izjavio je Gaši za Radio Goraždevac.

Svetomir Bačević uhapšen je danas u Peći pod optužbama za ratni zločin. U pitanju je raseljeno lice, saopštila je Kancelarija za KiM.

Bačević koji je rodom iz Belog Polja kod Peći, trenutno živi u Gornjem Milanovcu, a u pećku opštinu došao je danas kako bi izvadio lična dokumenta, detalje daje kancelarija.

Međutim, on je priveden u policijsku stanicu u ovom gradu a potom, nakon saslušanja, prebačen u Prištinu, dalje navodi Kancelarija za KiM.

Njemu je određen i advokat kojeg je obezbedila ista kancelarija i koja će, kako dalje dodaju, da prati ovaj slučaj.

Iz regionalne direkcije policije u Peći, međutim, za Radio Goraždevac u međuvremenu su saopštili da nemaju informacije o hapšenju bilo kog Srbina.

To je za Radio Goraždevac rekao regionalni portparol Fadilj Gaši, rekavši da se nikakvo hapšenje nije dogodilo od strane policije u ovom regionu.

Događaj opisuju kao „još jednu kampanju zastrašivanja“ i spominju „tajne spiskove“ osumnjičenih za navodne ratne zločine koji se koriste kao mehanizam pritiska.

„Ističemo da ovo nije prvi put da se povratnici sa Кosova i Metohije suočavaju sa ovakvom vrstom ugrožavanja bezbednosti i integriteta, a da se u prošlosti pokazalo da su gotovo svi Srbi uhapšeni u ovakvim akcijama bili nevini. Jedini cilj ovakvog postupanja prištinskih institucija jeste da se Srbi na Кosovu i Metohiji drže u stalnom stanju straha i neizvesnosti“, istakla je Kancelarija u saopštenju.

Sa kosovske strane se još nije niko zvanično oglasio.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.