Kancelarija za KiM tvrdi: U Srbiji od Horgoša do Dragaša jedinstven telekomunikacioni sistem

Na teritoriji Republike Srbije "nastaviće da funkcioniše jedinstven telekomunikacioni sistem, od Horgoša do Dragaša", i korisnici usluga kompanije MTS d.o.o. nastaviće da pozivaju centralnu Srbiju na isti način kako su to činili do sada, i obrnuto – ovako se oglasila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a nakon vesti da se do juna ukidaju "strani" telefonski pozivni brojevi za fiksno i mobilno pozivanje na Kosovu, uključujući i pozivni broj za Srbiju, +381. Telefonski saobraćaj između centralne Srbije i Kosova i Metohije odvija se i odvijaće se po domaćim tarifima, ističu, takođe. U vesti koju su preneli mediji u Prištini, a na koju reaguje Kancelarija za KiM, nije, međutim, bilo detalja o tome na koji način će se vršiti tarifiranje poziva, već da će se +383 u narednoj fazi primene sporazuma o telekomunikacijama  videti i u odlaznim pozivima sa Kosova.   

"Za pozive u okviru fiksne i mobilne telefonije 'Telekoma Srbija' neće biti potrebno birati kod za geografsku oblast +383, uprkos politički motivisanim izjavama prištinskog RAPEK-a," navode iz Kancelarije za KiM u saopštenju za javnost. 

KoSSev je pratio pitanje mobilne i fiksne telefonije o kojem su timovi iz Beograda i Prištine krajem pretprošle godine postigli sporazum u Briselu.

„Imovina 'Telekoma Srbije' je zvanično trajno sačuvana, kao i bazne stanice i sve drugo,“ saopštio je tada javnosti direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Podsetite se na to šta se događalo prošle godine, šta predviđa sporazum i kako reaguju sami građani sa Kosova i Metohije, nekadašnji korisnici srpskih operatora, a koji su, po sopstvenom priznanju, najviše pogođeni:

"MTS migracija" Srba sa Kosova i Metohije

Mustafa: Ukidanje ilegalnih operatora istorijsko dostignuće​

ARKEP potvrdio: Telenor i VIP prekinuli usluge na Kosovu, PTK i IPKO da poboljšaju signal na Severu

Prvi dan bez Telenora i Vipa: "Mobilni pretplatnik nije trenutno dostupan"; "U romingu sam, prekini vezu"

Koha: "Na severu bez ilegalnih telefonskih operatora, ćerka firma Telekoma Srbije počinje sa radom"

Telenor i Vip mobile od 1. maja bez signala na KiM-u

"Maj – rok za prestanak rada srpskih ilegalnih telefonskih operatora"

ARKEP: Antene MTS-a na 30 lokacija

ITU objavila broj +383, Kosovo potpisano sa fusnotom (DOKUMENT)

"Srbija uputila pismo ITU za telefonski pozivni broj"

Postignut dogovor o telekomunikacijama: Kosovu +383 – 15. decembra, MTS-u privremena dozvola


Tekst objavljen na sajtu Kancelarije za KiM "Zaključci EU posrednika u vezi sa telekomunikacijama, 13 novembar 2016"

"Stvaranje nespokojstva i unošenje zabune"

"Najnovije dezinformacije Prištine u vezi sa navodnom univerzalnom upotrebom" pozivnog broja +383 za cilj imaju, ocenjuju, "stvaranje nespokojstva i unošenje zabune" među građane Srbije na Kosovu i Metohiji.

"Nije reč o pozivnom broju za samoproglašenu državu Kosovo, već za autonomnu pokrajinu"

Beograd će, dodaju, poštovati dogovore postignute u Briselu, uključujući i Sporazum o telekomunikacijama, ali, ističu, "neće dozvoliti naknadno upisivanje sadržaja u taj sporazum, niti njegovu zlonamernu interpretaciju na štetu srpskog naroda u pokrajini i interesa Republike Srbije":

"Ponavljamo da smo zadovoljni ishodom dijaloga o telekomunikacijama, kojim je Telekomu Srbija omogućeno da i zvanično radi na Kosovu i Metohiji, uz vraćanje i priznavanje imovine, veću pokrivenost teritorije i bolje tehničke kapacitete, što za rezultat ima i bolju uslugu i dobre poslovne rezultate."

Iz Kancelarije za KiM podsećaju i da "nije reč o pozivnom broju za samoproglašenu državu Kosovo, već za autonomnu pokrajinu, teritorijalnu oblast u okviru Srbije", što se, objašnjavaju, može videti i iz pisma koje je Srbija poslala Međunarodnoj telekomunikacionoj uniji, gde se navodi da se pozivni broj ustupa za teritorijalnu oblast Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

"Ne prejudicira se status"

"Takođe, u odgovoru Unije nedvosmisleno piše da se korišćenjem termina 'Kosovo' ne prejudicira status i da će u tehničkim aneksima i biltenima ove organizacije biti propraćeno takvom fusnotom (ovaj naziv ne prejudicira status i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti)," zaključuju.

"U 2018. samo pozivni broj +383"

Mediji u Prištini sinoć su izvestili da će se ove godine "konačno završiti rad stranih telefonskih operatora, a koristiće se samo pozivni broj za Kosovo +383", u skladu sa Sporazumom o telekomunikacijama između Beograda i Prištine. 

"Sledeća faza je faza kada će se početi sa uklanjanjem pozivnog broja 381, a pozivni broj 383 koristiti i kod odlaznih poziva, da bi se u junu svi strani pozivni brojevi ukinuli i ostao samo 383," rekao je, između ostalog, predsednik borda kosovske Regulatorne agencije za elektronske i poštanske komunikacije, Krešnik Gaši, preneli su ovi mediji.

Isti mediji su podsetili da su dva srpska operatora Telenor i Vip "prestala da funkcionišu" prvog maja prošle godine, a da treći – MTS radi nakon što je dobio "privremenu dozvolu i ograničio rad". Dokument ARKEP-a o izdavanju ove dozvole, podsetite se, možete pročitati OVDE

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.