Kancelarija za KiM osudila skrnavljene ploče novinarima

Foto: Petar Petković/Kancelarija za KiM

Posle potvrde UNS-a i njegovog ogranka sa Kosova da je po osmi put srušena spomen ploča otetim novinarima kod Orahovca, reagovala je i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

„Nedopustivo je ponovno skrnavljenje spomen ploče postavljene u spomen otetim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću u Velikoj Hoči. Umesto da se do sada počinioci gnusnih zločina nad Slavujem i Perenićem, ali i drugim medijskim radnicima, stradalim tokom godina sukoba na Кosovu i Metohiji, pronađu i najstrože sankcionišu, mi danas svedočimo ponovnom napadu na njih, sa jedinim ciljem da se zatre svaki spomen na njihovo ime i delo“, istakli su u saopštenju.

Кancelarija za Кosovo i Metohiju obavestiće međunarodne predstavnike i zatražiće da se počinioci što pre otkriju i adekvatno procesuiraju.

„Pored brojnih izazova i problema sa kojima se mediji na srpskom jeziku na Кosovu i Metohiji svakodnevno susreću, ovo skranavlje spomen ploče njihovim kolegama, novi je pritisak na njih. Po sredi je osmi put da se ploča novinarima Pereniću i Slavuju vandalizuje, što direktno pokazuje odnos vlasti privremenih institucija u Prištini prema srpskim medijskim radnicima“, podsetila je Kancelarija.

UNS i njegov ogranak – DNКiM su ploču postavili 2012. godine na godišnjicu otmice novinarske ekipe. Odatle svake godine novinari zahtevaju da se rasvetle ubistva i otmice novinara i medijskih radnika na Кosovu.

I po 8. put srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.