Kancelarija za KiM demantuje navode B92 iz vesti "Nastavak patriotske pljačke"

Kancelarija za KiM demantuje navode B92 iz vesti "Nastavak patriotske pljačke"; Kancelarija uputila javnom pravobranilaštvu 57 krivičnih prijava protiv fizičkih lica, predstavnika NVO organizacija, kao i odgovornih u jedinicama lokalne samouprave na teritoriji AP Kosovo i Metohija; B92: nastavak serijala "Velika pljačka" biće nastavljen u septembru

Kancelarija za Kosovo i Metohiju demantovala je istinitost jučerašnje vesti B92 – "Nastavak patriotske pljačke", u kojoj  je navedeno da se do danas nije ništa promenilo posle izveštaja Anketnog odbora kojim je, kako se u vesti kaže – potvrđeno ono što je objavljeno u Insajderu, da se bez ikakve kontrole na Kosovo troši u proseku oko 650.000 evra dnevno, a da taj novac ne odlazi onima kojima je pomoć neophodna.

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju oštro demantuje vest B92, 'Nastavak patriotske pljačke', u kojoj se pominje istraživanje Insajdera po kome ni danas nema adekvatne kontrole trošenja novca namenjenog Srbima na Kosovu i Metohiji," saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Iz ove kancelarije takođe navode da se od formiranja Kancelarije za Kosovo i Metohiju planiranje i slanje sredstava iz budžeta Republike Srbije vršilo isključivo u skladu sa nadležnostima Kancelarije koje su propisane Uredbom o njenom osnivanju, kao i u okvirima finansijskog plana Kancelarije, te da je ova kancelarija na kraju svake godine pozivala nadležne inspekcije, kao što je to učinila i sada – u očekivanju primopredaje Kancelarije novom direktoru kojeg će postaviti Vlada.

Iz Kancelarije za KiM navedeno je, međutim, da ona nije u poziciji da kontroliše sva sredstva koja se upućuju na Kosovo i Metohiju, zbog samostalnog delovanja nadležnih ministarstava.

"Jedna od preporuka skupštinskog odbora za KiM jeste da se kompletno finansiranje vrši preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju, što bi omogućilo kontrolu svih sredstava. Do tada, Kancelarija odgovara samo za ona sredstva koja su joj namenjena, ali ne i za druga," navedeno je u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je javnom pravobranilaštvu uputila i 57 krivičnih prijava protiv fizičkih lica, predstavnika NVO organizacija, kao i odgovornih u jedinicama lokalne samouprave na teritoriji  Kosova i Metohije, stoji u saopštenju, iako se ne navode detalji o kakvim se konkretno prijavama radi.

"U toku prikupljanja informacija, kao i u postupku podnošenja krivičnih prijava, od strane Kancelarije za Kosovo i Metohiju su upućivane inicijative ministarstvima da u okviru svojih nadležnosti uzmu učešće u kontroli i nadzoru rada državnih organa, javnih preduzeća i ustanova čiji su osnivači lokalne samouprave na KiM, kao i zahtevi nadležnim inspektoratima Ministarstva finansija i Ministarstva pravde, da u okviru zakonom utvrđenih nadležnosti budu preduzete radnje u cilju kontrole primene zakona, utvrđivanja stanja, nedostataka i mera, a radi otklanjanja istih. Takođe, u navedenom periodu Kancelarija za Kosovo i Metohiju je od predsednika Državne revizorske institucije, dva puta zahtevala reviziju finansijskih izveštaja, odnosno reviziju namenskog trošenja transferisanih sredstava," naglašeno je u saopštenju, bez daljih detalja da li su ove inicijative, odnosno zahtevi i sprovedeni.

B92: sredstva koja se izdvajaju za Kosovo do danas su ostala ista, a ništa nije urađeno na povećanju kontrole kako se ova sredstva troše

B92 je u svojoj jučerašnjoj vesti "Nastavak patriotske pljačke" naveo da prema dokumentaciji koju je ranije prikupila ekipa Insajdera, sredstva koja se izdvajaju za Kosovo, u proseku oko 650.000 evra dnevno, do danas su ostala ista, a da ništa nije urađeno na povećanju kontrole kako se ova sredstva troše.

"Prema dokumentaciji koju je prikupio Insajder, sredstva koja se izdvajaju za Kosovo do danas su ostala ista, a ništa nije urađeno na povećanju kontrole kako se ova sredstva troše. Anketni odbor na čijem čelu je bio Momir Stojanović iz Srpske napredne stranke se bavio samo periodom od 2000. do 2012. ali ne i periodom od 2012. do danas, od kada je koalicioni partner SNS-a Aleksandar Vulin, iz Pokreta socijalista, vodio kancelariju za Kosovo," navedeno je u jučerašnjoj vesti.

B92 je takođe naveo da je formiranje Anketnog odbora Skupštine Srbije posledica dokaza iznetih u serijalu "Velika pljačka", koji je emitovan pre godinu i po dana a da će nastavak serijala "Velika pljačka" biti nastavljen u septembru, ove godine.

Marko Jakšić: 'Velika pljačka' je svega 0,2% BDP Srbije, i to je otišlo na otplaćivanje javnog duga, plata, penzije, socijalu i investicije

Član je Anketnog odbora republičkog parlamenta koji je nedavno javnosti dostavio izveštaj o zloupotrebama u trošenju republičkog novca na Kosovu i Metohiji i do skora najuticajniji lider Srba sa Severa Kosova, Marko Jakšić, nije podržao ovaj izveštaj. On je u nedavnom intervjuu za KoSSev rekao da se u ovom izveštaju pokazalo da je u roku od 12 godina, na ime Kosova i Metohije potrošeno 2 milijarde 800 miliona evra, te da je od te sume, 450 miliona evra otišlo na isplate duga Londonskom i Pariskom klubu, sredstva koja je Srbija prethodno uzimala za investicije na Kosovu, te da to čini svega 0,2 odsto BDP Srbije, a što je otišlo na otplaćivanje javnog duga, plata, penzije, socijalu i investicije.

"Međutim kad podelite tu sumu sa 12 godina, to faktički  nije velika suma. Ako se pri tome doda da je od te sume, 450 miliona evra, kako je i sam predsednik Anketnog odbora rekao, otišlo na isplate duga Londonskom i Pariskom klubu, a radi se o dugovanjima koja je Srbija prethodno uzimala za izgradnju termoelektrane A i B, hidrosistema Ibar-Lepenac, onda je novac koji su Srbi  na Kosovu i Metohiji trošili još manji. Sve ovo samo po sebi govori da iznos plata, penzija i svih drugih davanja, nije premašivalo godišnje više od 170 -190 miliona evra. A poznato je da to i nije neka suma jer je to samo nekih 0,2% BDP-a Srbije," rekao je tada Jakšić, naglasivši da je cilj pisanja ovog izveštaja bio da se kroz negativnu kampanju, kako je rekao – pre svega građanima Srbije – Srbi na Kosovu i Metohiji predoče kao kriminalci, te da se tako stvori faktička situacija u kojoj će se Srbija odreći Kosova i Metohije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.