CIK zaključio osam koalicija, među njima i jedna bošnjačka

Izvor: Info-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Centralna izborna komisija je jučer zaključila osam koalicija političkih partija za predstojeće parlamentarne izbore, koji su zakazani za 8. jun na Kosovu.

Nenad Rikalo, član CIK-a je rekao za agenciju Beta da je zaključena jedna bošnjačka koalicija "Vakat" koju čine "Demokratska stranka Bošnjaka", "Demokratska stranka – Vatan", "Ujedinjena stranka Bošnjaka" i "Nova bošnjačka stranka", prenosi RTK2.
 
Prema njegovim riječima, zaključena je i jedna srpska koalicija pod nazivom "Pokret za demokratski prosperitet", a tu koaliciju čine "Srpska kosovsko-metohijska stranka" i "Savez nezavisnih socijaldemokrata".
 
Rikalo je kazao da je CIK zaključio i šest koalicija albanskih političkih partija. Zahtjev za koaliciju danas su podnijele i dvije političke partije Goranaca.
 
Prema njegovim riječima, koalicije mogu činiti samo političke partije, ali ne i građanske inicijative.
 
"Građanske inicijative mogu predati samo izborne liste kandidata i to završno sa 16. majem do ponoći. To se odnosi na sve građanske inicijative koje imaju namjeru da učestvuju na parlamentarnim izborima na Kosovu", rekao je za Betu Rikalo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.