Kancelarija za KiM: Bezbednost hramova SPC podići na viši nivo

Foto: Kancelarija za KiM

Kancelarija za KiM reagovala na skrnavljenje crkve Sv. Petke u selu Donja Šipašnica kod Kamenice, ističući da je ovo dvanaesti pravoslavni verski objekat koji se našao na meti napada od početka ove godine. „Potreba je da se bezbednost hramova SPC podigne na još viši nivo, a ne da se oni različitim inicijativama i pritiscima iz Prištine izlažu dodatnoj opasnosti“.

Kancelarija zahteva od nadležnih organa da se ovaj slučaj rasvetli, počinioci adekvatno kazne i da se ovakvom „verskom ekstremizmu“ stane na put.

Ova institucija napominje da se novi napad dešava u danima kada kosovski predstavnici pokušavaju da međunarodnoj javnosti predstave Kosovo kao oazu verske tolerancije i zonu bezbednosti za objekte Srpske pravoslavne crkve i zahtevaju od
UNESKO-a da sa Liste svetske kulturne baštine u opasnosti, skine četiri srpske
svetinje.

„Međutim, u praksi i u svakodnevnom životu na teritoriji Kosova i Metohije svedočimo
brojnim napadima na hramove Srpske pravoslavne crkve, kojima se nedvosmisleno
pokazuje netrpeljivost prema pravoslavnoj verskoj baštini i šalje poruka srpskom
narodu da se ne mogu osećati bezbedno na svojim ognjištima, ni u hramovima“, navodi se u ovom saopštenju.

Da se incident dogodio potvrdili su juče potpresednik opštine Kamenica pri kosovskom sistemu, Bojan Stamenković, ali gradonačelnik Ćendron Kastrati (Qëndron Kastrati), koji su izričito osudili napad na ovaj verski objekat i pozvali sve zajednice na poštovanje dostojanstva jedni drugih.

Nepoznata lica su iz crkve Sv. Petke u selu Donja Šipašnica kod Kamenice, u ponedeljak odneli Putir, Diskos i Nafornik, javila je Gracanica online, pozivajući se na potpredsednika opštine pri kosovskom sistemu Bojana Stamenkovića.

Kosovska policija u kasnijoj izjavi za KoSSev navela je da je na licu mesta zatekla oboren metalni stalak na kojem se pale sveće, te da su primetili da se crkva „ne koristi usled starosti i rizika od rušenja“.

Šta su kazali Ćendron Kastrati i Bojan Stamenković, opširnije u:

Gradonačelnik Kamenice potvrdio skrnavljenje Sv. Petke: Neprihvatljiv takav vandalizam

Crkva Sv. Petke se spominje u publikaciji Saveta Evrope „Komisija za sprovođenje obnove na srpskim pravoslavnim verskim objektima na Kosovu*“, o obnovljenim hramovima i crkvama nakon martovskog pogroma (28, odnosno 32 do 2010. godine)

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.