Kancelarija za KiM: Bez obzira na neslaganja BG-PR, valjda saglasni da je Šara prirodni biser i da se ne uskraćuje sloboda kretanja

FOTO: KoSSev

Većoj grupi planinara iz centralne Srbije i sa Кosova danas je zabranjeno da iz Ski-centra Brezovica i Štrpca krenu na pešačku turu ka Ljubotenu, najvišem vrhu Šar planine, potvrdila je u međuvemenu i Kancelarija za KiM, jutrošnje javljanje RTV KiM-a.

„Jedna grupa planinara je intervencijom policije blokirana u Ski-centru Brezovica, dok je druga grupa zaustavljena u dva autobusa na putu ka Štrpcu“, naveli su u saopštenju za javnost.

„Beograd i Priština nisu saglasni oko mnogih stvari, ali postoji, verujemo, opšta saglasnost da je Šar planina prirodni biser i uskraćivanje prava ljubiteljima prirode da se u to lično uvere ne može se braniti nikakvim racionalnim argumentima, što prištinska policija nije ni pokušala da učini, jer je zabrana izrečena bez ikakvog obrazloženja“, navodi Kancelarija.

Sa druge strane, Kanun Veseljin (Veselin), portparol policije za rejon Uroševca za prištinski portal Kallxo je kazao da planinarenje nije dozvoljeno danas ne samo za srpske rekreativce, već i za albanske.

„Nisu u pitanju samo srpski planinari, postoje i udruženja sa Kosova. Policija je ocenila da ne bi trebalo da dozvoli ove posete. Posete udruženja nisu česte među planinarima. Udruženja su podnela zahteve za posete različitim lokacijama“, rekao je Veselji. Nije međutim, konkretno naveden razlog uskraćivanja dozvole.

„Ovakva vrsta ograničavanja slobode kretanja je najobičnija demonstracija sile i očigledna manifestacija šovinizma, jer planinarske ture na Šar planini su sasvim uobičajena stvar, osim kada su planinari srpske nacionalnosti“, s druge strane poručuje Kancelarija za KiM.

Apelovali su na međunarodne predstavnike da reaguju, naglašavajući da ovakvi incidenti nanose nepopravljivu štetu pokušajima da se izgradi međunacionalno poverenje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.