Kancelarija za KiM: Apoteke na Severu nastavljaju da se snabdevaju lekovima i posle 1. juna

Kako je srpska strana u pogledu licenciranja lekova ispunila sve što je dogovoreno i traženo, a Priština nije odgovorila na zahteve EU – o uvođenju bilo kakvog licenciranja, u takvoj trenutnoj situaciji, od 1. juna, ne može se govoriti. Ovaj rok može ostati na snazi samo ako se u Briselu ove nedelje reše sva pitanja u vezi sa ovom temom. Privatne apoteke će se i posle 1. juna snabdevati kao i do sada, poručili su iz Kancelarija za Kosovo i Metohiju, komentarišući predstojeći rok – 1. jun, nakon kojeg apoteke na Severu Kosova, kako su obaveštene iz Carine Kosova, neće moći da uvoze lekove bez kosovskih licenci za uvoz, a ni lekove srpskih proizvođača. Pitanje licenciranja lekova biće jedna od tema o kojoj će se razgovarati u Briselu tekuće nedelje. 

"Naša strana, u pogledu licenciranja, ispunila je sve što je dogovoreno i od nas traženo, dok Priština nije odgovorila na zahteve EU, tako da se o uvođenju bilo kakvog licenciranja lekova u takvoj trenutnoj situaciji, od 1. juna, ne može govoriti," navodi se u pisanom odgovoru za KoSSev iz ove Kancelarije i dodaje da je 31. maj bio rok da se to pitanje reši, da je Priština "dobila kompletne liste lekova" registrovanih u Srbiji još u januaru, kako je i zahtevano, ali i da do sada nije odgovorila "ni na koji način".

"Ovaj rok može ostati na snazi samo ako se u Briselu ove nedelje reše sva pitanja u vezi sa ovom temom na obostrano prihvatljiv način," naglašavaju iz Kancelarije, dodajući da će se privatne apoteke i posle 1. juna snabdevati kao i do sada, a lekove će pratiti "adekvatna statusno neutralna dokumentacija‎", kao što je to slučaj sa robom koja podleže veterinarskoj i fitosanitarnoj kontroli.

Iz Kancelarije smatraju da je sistemsko rešenje ono što Beograd predlaže – da se dogovori nesmetano funkcionisanje svih zdravstvenih ustanova koje finansira Srbija‎ i da one dobiju poseban status, kako bi se izbegle komplikovane procedure i omogućilo njihovo permanentno snabdevanje.

Lekovi i zdravstveni materijal koje dobijaju zdravstvene ustanove na Severu Kosova, već nekoliko meseci preko administravnih prelaza iz centralne Srbije stižu u vidu humanitarnih isporuka, a uz privremene dozvole koje je do sada izdavala Administrativna kancelarija za Severnu Mitrovicu. Uprkos svedočenju brojnih građana, ali i same uprave zdravstvenih centara, u nekoliko navrata, da na Severu zbog ovakvog načina dopremanja lekova i materijala njihova nestašica traje već godinu dana, ovu informaciju nedavno je demantovao zamenik direktora mitrovičke bolnice, dr Zlatan Elek. 

On je prošle nedelje za naš portal rekao da su to dezinformacije i da zdravstvu na Severu nedostaju samo rastvori – “kao i svuda u Srbiji”, da preko administrativnih prelaza lekovi putuju kao i između “bilo kojih srpskih gradova”, da se nisu pominjale privremene dozvole za uvoz lekova, da ima “malo problema” sa lekovima strane proizvodnje zbog plaćanja takse od 10 odsto, da jesu upoznati sa junskim rokom za dobijanje kosovskih licenci za uvoz lekova iz Srbije, ali da to rade “nadležni republički organi”, da o problemu koji se na terenu svečešće pominje – menjanje, odnosno prevođenje šifrarnika za prepisivanje lekova, iz srpskog u kosovski sistem, odnosno dobijanja kosovskih lekarskih licenci ne razmišljaju, jer oni rade po sistemu Republike Srbije.

Farmaceut u apoteci "Moć prirode", jedne od najznačajnijih lanaca privatnih apoteka na Severu Kosova, magistar farmacije Miodrag Trajić, u razgovoru za KoSSev je istom prilikom, prošle nedelje, objasnio da je pitanje licenciranja apoteka na Severu za uvoz lekova kompleksno iz više razloga – da bi se licencirale za uvoz, apotekama su neophodni farmaceuti sa kosovskom licencom, a farmaceuti sa diplomama iz obrazovnog sistema Srbije, ne mogu da dobiju ove licence, jer ne postoji mogućnost nostrifikovanja njihovih diploma. Takođe, dodatan problem u slučaju da ne budu mogli da se uvoze lekovi srpskih proizvođača po Trajićevom svedočenju je taj što srpski lekari ne mogu da propišu zamenu za ove lekove iz kosovskog registra lekova, jer za propisivanje lekova inače koriste registar Srbije, a isti lekovi nisu registrovani u ova dva registra. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.