Kancelarija za KiM: 22 godine od otmice doktora Andrije Tomanovića

Na današnji dan 1999. godine otet je dr Andrija Tomanović, načelnik Hiruške klinike KBC-a u Prištini, redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini, član Međunarodnog udruženja hirurga i potpredsednik Crvenog krsta Kosova i Metohije. „Dr Tomanović je otet sa radnog mesta na Hiruškoj klinici, gde je radio punih trideset i šest godina“, oglasili su se saopštenjem jutros iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Datum njegove otmice obeležava se kao Dan ubijenih i otetih zdravstvenih radnika na Kosovu i Metohiji, u periodu od 1998. do 2000. godine.

U tom periodu kako navode iz Kancelarije, oteti su ili ubijeni „Uspravni ljudi“, dr Josif Vasić, Mile Vuksanović, Stamen Genev, dr Zlatoje Gligorijević, Svetomir Mikić, Borislav Pavić, Duško Patrnogić, dr Nebojša Petković, dr Aleksandar Stanojević, Aleksandar Todorovski, dr Andrija Tomanović, dr Đorđe Tošković i Dimitrije Šabić.

Dodaju i to da su svi oni bili humanisti, požrtvovani, odgovorni i plemeniti ljudi, odani svojim etičkim i profesionalnim principima i Hipokratovoj zakletvi.

„Bili su spona između Srba i Albanaca, koje su bez razlike lečili, a njihovim otmicama i ubistvima neko je želeo i da te veze zauvek prekine“, poručuju.

Tvrde i to da zločini nad srpskim zdravstvenim radnicima na Kosovu i Metohiji nisu rasvetljeni, niti su zločinci pronađeni i privedeni pravdi.

Ipak, naglašavaju da je zataškavanje zločina, velika prepreka uspostavljanju trajnog mira i međunacionalnog poverenja.

Ističu i to da je njihova dužnost da, zahtevaju od pravosuđa u Prištini i predstavnika međunarodnih organizacija na KiM „da ne zatvaraju oči pred zločinima“ i da prestanu da“ zanemaruju i zataškavaju otmice i ubistva srpskih zdravstvenih radnika, ali i sve druge nerasvetljene slučajeve“, zaključuju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pročitajte još:

20 godina od nestanka profesora Tomanovića: Zajednička rana još krvari

Pre dva dana Kancelarija za KiM podsetila je i na godišnjicu otmicu belaćevaćkih rudara, o tome pročitajte u:

Kancelarija za KiM: 23 godine od otmice rudara kopa Belaćevac

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.