Kancelarija: Petkoviću zabranjeno da poseti KiM; Izostao odgovor kosovskog MSP

Petar Petković
FOTO: KoSSev

Direktoru Kancelarije za KiM, Petru Petkoviću, zabranile su prištinske institucije da uđe na teritoriju Kosova, saopštila je jutros ova Kancelarija. Kako je Petković potom potvdio, u dokumentu se navodi da mu se poseta zabranjuje zbog toga što „ugrožava zdravlje i bezbednost građana Kosova usled pandemije“. Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova do sada nije potvrdilo ove navode, a ujedno, uprkos obećanju, do objavljivanja vesti nije odgovorilo na upit KoSSev portala.

Kako je saopštila ovog jutra Kancelarija za KiM, iz Prištine je sinoć stigao negativan odgovor na „obaveštenje Petkovića da danas i sutra poseti KiM“.

„Očigledno je da će nova vlast u Prištini iskoristiti svaki mogući izgovor, pa i situaciju sa koronavirusom, da nametne antisrpsku politiku barijera i zabrana“, dodaje se u saopštenju.

Kažu da je reč o „flagrantnom kršenju“ sporazuma postignutih u Briselu, posebno onih kojima se reguliše sloboda kretanja.

Zabranu vide i kao jasnu poruku Beogradu da u političkim liderima u Prištini „nema iskrenog sagovornika za dijalog i politiku koja je okrenuta budućnosti, već naprotiv – nazadnim stavovima koji poništavaju i svaku pomisao na postizanje dogovora i kompromisa“.

„U prilog tome svedoči i činjenica da uoči osme godišnjice Briselskog sporazuma, Priština nastavlja da brutalno krši sve sporazume, od formiranja Zajednice srpskih opština do postignutih dogovora o slobodi kretanja“, dodali su.

Smatraju ujedno da su „izgovori i pozivanja na epidemiološku situaciju na Kosovu“ apsurdni.

„O pandemiji Priština nije razmišljala kada smo želeli da vakcinišemo građane s Kosova i Metohije ili kada je Beograd imao najbolju nameru da donira određeni broj vakcina Prištini, nego se Kovida u Prištini sete kada hoće da zabranjuju posete“, poručuju.

Iz ove kancelarije navode da je Petar Petković tokom svoje posete želeo da, kako navode, smiri tenzije i zamoli Srbe da ne nasedaju na „gotovo svakodnevne provokacije“.

Petković je ovog jutra gostovao na RTS-u, gde je takođe govorio o zabrani ulaska.

Kaže da je danas trebalo da u Zvečanu prisustvuje dodeli 12 stanova za mlade koje je finansirala Vlada Srbije, a nakon toga, u Gračanici poseti mladića koji je pre dva dana pretučen u ovom mestu.

Petković je danas na Kosovu trebalo i da obavesti Srbe o zaključku vlade koji je juče usvojen, a na osnovu kog će 200 evra biti isplaćeno svim nezaposlenim, a 100 evra zaposlenim ljudima u srpskim sredinama, potvrdio je u jutrošnjem gostovanju.

On je takođe saopštio da građani ne moraju da se prijavljuju za ovu vrstu pomoći, te da će biti vršena isplata preko namenskih računa Poštanske štedionice od 1. do 31. maja.

Kazao je da se u dokumentu koji je iz Prištine stigao preko oficira za vezu i delegacije Evropske unije u Beogradu, navodi da mu se poseta zabranjuje zbog toga što „ugrožava zdravlje i bezbednost građana Kosova usled pandemije“, ali i dodaje da je on, kao i njegov tim, revakcinisan.

Petković je marta meseca boravio na Kosovu i tada mu je bio dozvoljen ulazak.

On optužuje Prištinu da proizvoljno tumači Sporazum o slobodnom kretanju potpisan u Briselu, i odobrava posete u zavisnosti od toga „da li im to odgovora ili ne“.

„Kada im ne odgovara, kada žele da zategnu odnose sa Beogradom, da provociraju, da vrše pritisak, onda zabrane tu posetu“, dodao je.

Tvrdi da se ovakvim ponašanjem podriva proces dijaloga i samo „pooštrava antisrpska retorika koja dolazi iz Prištine“.

Sa druge strane, kaže da se Beograd drži svih potpisanih sporazuma i da su o zabrani obavestili sve međunarodne predstavnike koji su relevantni.

Kaže da je na Beogradu da čuva mir i stabilnost i zamolio je još jednom Srbe da „ne nasedaju na provokacije“, a Prištini poručio da se „ne igraju sa Srbima“ i da „ne ohrabruju albanske ekstremiste da napadaju crkve, manastire, ugrožavaju kulturnu baštinu i da se fizički obračunavaju sa ljudima“.

KoSSev još od jutarnjih sati pokušava da dobije odgovor prištinskih institucija o zabrani ulaska Petkoviću.

Portparol kosovske vlade Perparim Krueziu nije se javljao na pozive novinara KoSSev portala, dok kosovsko ministarstvo spoljnih poslova, uprkos obećanju ovlašene osobe za komunikaciju sa javnosti, Arbena Rugove, nije odgovaralo na pitanja koja smo uputili pisanim putem u više navrata.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.