Kallxo: Šalja na suđenju nazvao svedoka lažovom i gađao ga flašicom, ima uhapšenih

Remzi Šalja Remzi Shala Komandant Crvena jabuka
Remzi Šalja (Remzi Shala), Foto: Kallxo

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

U prizrenskom sudu dogodio se incident između optuženog za ratne zločine Remzija Šalje (Shala), i svedoka Z. P.

Vest za Kallxo potvrdio je i advokat Asdren Hodža (Hoxha), koji je rekao da je nakon završetka svedočenja svedoka u sobi broj 1 situacija eskalirala.

On je pojasnio da je optuženi reagovao tako što ga je nazvao lažovom i bacio flašicu vode u pravcu Z. P.

„Dok je svedok svedočio, optuženi je počeo da ga naziva lažovom, zatim je počeo sukob sa oštećenim gde je optuženi bacio flašu vode u pravcu Z. P.“, rekao je advokat Hodža.

On je objasnio da se nakon toga umešala policija.

Portparol suda, Marselj Ljekaj (Marsel Lekaj), za Kallxo je potvrdio da je došlo do incidenta u prostoriji broj 1 suda, ali nije izneo druge detalje, jer se, prema njegovim rečima, sada ovim slučajem bave nadležni organi.

KoSSev: U međuvremenu, Gazeta Express, pozivajući se na saopštenje Osnovnog suda u Prizrenu, navodi da su učesnici incidenta uhapšeni.

„Danas, u prostoriji broj 1 Osnovnog suda u Prizrenu, tokom ročišta protiv optuženog Remzija Šalje, optuženog za ratne zločine, nešto pre 12 časova, dok je saslušan svedok, izbio je incident između prisutnih u sudnici, a ročište je prekinuto. Intervencija Kosovske policije, zatvorskih čuvara i sudskog obezbeđenja (koji su bili prisutni u sudnici) bila je potrebna da bi se incident zaustavio, a zatim je policija poslala dodatne snage i uhapsila osumnjičene u slučaju“ , kaže se u saopštenju, prenosi Gazeta Express.

Specijalno tužilaštvo tereti Remzija Šalju da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Prema optužnici od 19. oktobra 2016., koju je podigao lokalni tužilac Haki Gecaj, Remzi Šalja je optužen da je u junu 1998. godine zajedno sa još nekoliko osoba – pripadnika OVK lišio slobode Hadži Pertešina (Haxhi Përteshin), koji je nekoliko dana kasnije pronađen mrtav u blizini puta u selu Dulje.

Prema Tužilaštvu, Remzi Šalja, poznat po ratnom nadimku „Crvena jabuka“, naoružan i u uniformi OVK zajedno sa 5-6 pripadnika ove vojske sa maskama i do sada neidentifikovanih, 26. juna 1998. godine, oko 23 časa, zbog sumnje da je Hadži Perteši sarađivao sa srpskim snagama, otišli su u njegovu kuću, lišivši ga slobode.

„Nakon višednevnog zatočeništva na neidentifikovanom mestu 1. jula 1998. godine, beživotno telo Hadži Perteša pronađeno je u blizini puta u blizini centra sela Dulje”, navodi se u optužnici Specijalnog tužilaštva.

U vezi sa ovim optužbama, Remzi Šalja je 3. jula 2019. godine osuđen od strane Suda u Prizrenu na 14 godina zatvora.

Dok je sa 14 godina zatvora, na koliko je osuđen pred prvostepenim sudom, kazna optuženog Remzija Šalje smanjena na 10 godina zatvora od strane Apelacionog suda.

Nakon ove odluke, Vrhovni sud je ukinuo ove dve presude i predmet je vraćen Osnovnom sudu na ponovno suđenje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.