Kallxo: PDK i AAK infiltrirali stranačke militante kao posmatrače izbora

Izvor: Kallxo/PrishtinaInsight (Tekst je izvorno preveden sa engleskog, ovonedeljno izdanje)

Koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova (AAK) i Inicijative za Kosovo (NISMA) planirala je da u biračka mesta infiltrira politički obojene posmatrače, registrovane i kao pripadnike civilnog društva, javlja Kallxo.com.

Opštinski odbornici iz PDK i AAK bili su uključeni na listu posmatrača akreditovanu od strane Centralne izborne komisije, CIK-a, kao deo Regionalnog zavoda za demokratiju, ljudska prava i političke studije.

Od 8.800 akreditovanih posmatrača iz svih lokalnih nevladinih organizacija, više od polovine – 4.548 posmatrača su iz ove nevladine organizacije.

Sve stranke u izborima imaju pravo da imaju jednog posmatrača na biračkom mestu. Ovo bi ograničilo predizbornu koaliciju kao što je PDK-AAK-Nisma, koja okuplja četrnaest partija. 

KALLXO je otkrio da su posmatrači iz AAK u regionu Prizrena radili u okviru NVO, a članovi PDK iz Đakovice dobili su i akreditaciju od ove nevladine organizacije.

Član Skupštine opštine Đakovica, iz redova PDK, Artan Nimani, koji je naveden kao akreditovani posmatrač iz ove NVO, kaže da ga je akreditovala stranka, ali da on nije potpisao zahtev za akreditaciju.

"Dobiću akreditaciju (bedž) kada odem u stranku. Nisam potpisao zahtev, možda je stranka uradila nešto," rekao je on.

Drugi opštinski odbornik PDK iz Đakovice, Arben Rugova, kaže da ga je akreditovala stranka i da je primio akreditacije iz ogranka PDK u Đakovici. Takođe, on je registrovan kao deo NVO.

Fatmir Kastrati, opštinski odbornik AAK u Prizrenu, kaže da su svi posmatrači iz njegove stranke u ovoj opštini registrovani pod imenom ove organizacije.

"Skraćenica svih posmatrača iz AAK koje imamo ovde u Prizrenu je ista. Skraćenica je IRDDNJSP," rekao je on.

Zvaničnici AAK nisu odgovorili na zahtev KALLXO.com za komentar. Sekretar AAK, Valjon Toljaj, nije komentarisao i zatražio je da pitanja budu poslata e-mailom. U vreme objavljivanja vesti, on nije odgovorio.

Uran Ismailji iz PDK nije želeo da komentariše ovo pitanje.

Kordinator za izbore državnog tužioca, Ljaura Pulja, potvrdila je informaciju da su stranački angažovani posmatrači prikupljeni kroz nevladine organizacije. 

"Imamo informacije iz Kosovske policije od danas, od jutros, nakon jučerašnjeg dobijanja informacije i proveravamo podatke," rekla je Pulja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.